pixel

Politikere vil (også) have mere liv på Kalvebod Brygge

Rådhuset vil have skabt mere liv på Kalvebod Brygge — men hvordan? Har arkitekter allerede besvaret spørgsmålet?

kavebod brygge jaja vision

Timingen var ikke bevidst. Men den var der.

Den 27. april kunne vi fortælle om JaJa Arkitekters ambitiøse vision for et nyt Kalvebod Brygge.

Og blot tre dage senere, den 30. april, besluttede samtlige partier i Borgerrepræsentationen, at der skal være "mere liv på Kalvebod Brygge".

Dermed er der altså fælles fodslag blandt Jajas arkitekter og de 55 folkevalgte på rådhuset — i hvert fald om hensigterne.

Forslaget i Borgerrepræsentationen var smedet af Venstre, der konstaterede, at både københavnere og gæster nyder at opholde sig ved vandet i særligt de varme måneder.

Og derfor er det "ærgerligt, at vi ikke udnytter havnens potentiale til fulde langs store dele af Kalvebod Brygge," skrev liste V i deres forslag.

Der mangler både opholdsmuligheder, rekreative tilbud og caféliv, lød det.

Og det er på trods af, at der næsten ikke bor nogen på strækningen — så lidt ekstra larm fra veludførte 'bomber' i vandet eller pludren ved caféborde i aftentimerne ville ikke kunne genere mange.

Venstre ville derfor instruere embedsværket i, at man skulle tage kontakt til ejerne af bygningerne langs vandet og sammen afdække, hvad der er af muligheder.

Kan der skabes mere attraktive opholdsrum langs vandet?

Vil ejerne være åbne for at etablere caféer eller restauranter i stueetagerne?

Og kan der måske laves flere rekreative tilbud både på bryggen og i vandet — sådan som Kalvebod Bølge tilbyder i dag i den ende, der ligger nærmest Langebro?

En svær opgave?

Det var der altså fuld politisk opbakning til at få set nærmere på.

Faktisk gik Socialdemokratiet, Radikale og Alternativet sammen om en såkaldt 'protokolbemærkning', hvori det blandt andet lyder:

"Vi forstår faktisk ikke, hvorfor ambitionerne for at udvikle livet langs havnefronten skal begrænse sig til strækningen ved Kalvebod Brygge. Vi ønsker derfor at brede indsigterne og intentionerne bag dette initiativ ud til resten af strækningen langs havnekanten."

Sådan. Hensigterne kan dårligt være klarere. Men hvad skal der så ske herfra?

Nu er både Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen blevet instrueret i at gå videre med tankerne og komme med et konkret udspil til, hvad man kan lave — og hvad man kan få grundejerne med på.

De fleste af de store bygninger på Kalvebod Brygge har dog enten ingen indgange ud mod havnens vand — eller blot bagindgange. Det kan synes ubegribeligt, beliggenheden taget i betragtning, men sådan udviklede Ørestadsselskabet området i 1990'erne.

Og derfor er det ikke nødvendigvis en nem opgave at åbne bygningerne op, aktivere stueetagerne og skabe mere liv mellem husene og vandet. Stueetagerne er overvejende optaget af kontorer og foyerer — og vender "ryggen" til havnen.

En mulig løsning?

Det har JaJa Arkitekters forslag dog en mulig løsning på — for det skal nemlig give ejerne incitament til at investere i at ændre på ejendommenes stueetager.

Som vi kunne fortælle for en uges tid siden, så vil Jaja inddrage både to vognbaner af vejen Kalvebod Brygge — der også er en del af Ring 2 — og parkeringspladserne mellem vejen og bygningerne. 

Dermed vil der opstå nye byggegrunde, som ejerne kan bygge på — hvilket i tilgift vil fortætte det motorvejslignende byrum, som vejen Kalvebod Brygge udgør i dag.

Man kan naturligvis ikke tvinge ejerne til omdanne deres stueetager ud til vandet og leje dem ud til f.eks. caféer og kanoudlejning — ej heller hvis man giver dem et tilbud, som det er svært at afvise.

Men idéen kan bringes til dem, og hvis den vækker genklang, vil Jaja Arkitekters vision kunne være det værktøj, som realiserer politikernes — og mange andre københavneres — ønsker for Kalvebod Brygge.

Så det har vi gjort på Magasinet KBH.  Sendt visionen videre til grundejerne, altså.

Vi vender tilbage, når vi forhåbentlig har fået svar.

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Simon Gray

Solgte Ørestadsselskabet ikke bare Kalvebod Brygge til Skanska i 90erne? De har vel ikke direkte udviklet grunden?

https://ing.dk/artikel/kalvebod-brygge-solgt

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling