pixel

Pumpestation får alligevel lov at stå

Protester og medieopmærksomhed får HOFOR til at opgive planer om nedrivning.

pumpestation dybbølsbro

Det er kun få dage siden, vi kunne fortælle om lokal modstand mod at rive den gamle pumpestation ved Dybbølsbro ned. Af 56 indkomne svar i høringen om nedrivningen var 56 negative.

Og dét får nu ejeren — det offentlige forsyningsselskab HOFOR — til at opgive idéen. Den 125 år gamle pumpestation, fanget i et hjørne mellem baneterrænet, Dybbølsbro og Ingerslevsgade, får alligevel lov til at stå. 

»Høringssvarene og opmærksomheden fra medierne har gjort indtryk, men jeg tror mere, man skal sige, at det har åbnet vores øjne for at søge nogle muligheder, som vi ikke havde gjort til at starte med,« siger områdechef Thomas Jensen i HOFOR til branchemediet Byrummonitor.

HOFOR bremser selv

Som vi kunne fortælle for præcis én måned siden, ville HOFOR rive byggeriet ned, fordi det meste af det ikke længere er i brug. Kun maskinkælderen under jorden fungerer stadig som pumpestation til spildevand. 

Byggeriet ovenpå bliver ikke længere brugt og koster penge at vedligeholde. Og dén unødvendige udgift ville HOFOR gerne spare sig selv for. 

Bygningerne er erklæret bevaringsværdige i kategori 3 på den SAVE-skala, der går fra 1 til 9 — og hvor 1 er det mest bevaringsværdige.

Men det er ikke fredet, og politikernes mulighed for at bremse nedrivningen var begrænset til at nedlægge et såkaldt §14-forbud, der kan bremse en nedrivning i op til et år, mens politikerne udarbejder en 'bevarende lokalplan'.

Dén mulighed var dog reelt forpasset, vurderede embedsfolket på Københavns Rådhus.

Da HOFOR ansøgte om nedrivningen for mere end et år siden, ville et §14-forbud formentlig senere blive kendt ugyldigt, selv hvis politikerne nedlagde det, lød det.

Der var ganske enkelt gået for lang tid, og intet kunne for så vidt bremse HOFORs planer — også selvom Københavns Kommune selv ejer næsten 75% af forsyningsselskabet.

Men så bremsede HOFOR altså sig selv.

Øvelokale og æstetik

Thomas Jensen fra HOFOR siger videre:

»Jeg tænkte, at det ville være helt umuligt at få det opdateret arbejdsmiljømæssigt. Det ville kræve en kæmpe ombygning, og det ville vi ikke kunne retfærdiggøre over for vores kunder at bruge penge på.« 

Men høringssvarene har altså fået Jensen og HOFOR på andre tanker — ikke mindst fordi de har åbnet deres øjne for alternativ brug af lokalerne.

Et af høringssvarene foreslog, at lokalerne i stedet kunne bruges som øvelokale. Og siden har det vist sig, at en lokal musikforening meget gerne vil bruge dem til netop dét.

Også HOFOR synes umiddelbart, at dét er en rigtig god idé, da bygningen ikke har nogen naboer.

Løsningen er dog ikke helt i mål endnu. Jensen forklarer, at HOFOR nu kan stille et af de store lokaler til rådighed for Københavns Kommune til anvisning til øvelokale — men at kommunen selv skal stå for at indrette dem med nye akustikvægge.

Det skyldes, at de nuværende vægge ikke egner sig at danne rammerne om musik.

Øvelokalet skal formentlig indrettes i en nyere tilbygning, der stammer fra 1945. Den ældste del fra 1898 er der ikke lagt endelige planer for endnu.

Men den megen opmæksomhed om bygningen — også i medierne — har åbnet øjnene i flere afdelinger hos HOFOR.

Jensen fortæller, at en kollega, der havde hørt om nedrivningen, mener, at et køleanlæg, der i dag står på grunden udenfor bygningen ikke er ret pænt at se på — og at det med fordel kunne blive rykket indendørs i stedet.

Så den mulighed kigges der nu også nærmere på. 

Og dermed får pumpestationen ved Dybbølsbro lov at leve videre. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

sineeggert_2788
Håber samme interesse for Hans Tavsens Parks unødvendige forvandling kunne få samme udfald
Marianneringprivat
Man kan ligefrem føler en lettelse over at det kan nytte noget at sætte fokus på noget godt. At de ansvarshavende så også selv kan se det gode, og tør ændre mening og handle derefter. Rigtig dejligt at den lille sjove bygning får lov at blive en del af den fremtidige spritnye bydel. Mvh Marianne Ring

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling