pixel

Er København blevet en forretning på lattergas?

Hvem er byen til for? Ved en række samtaleaftener på Københavns Museum diskuterer markante personer, hvad det er for en by, vi er ved at skabe — og hvordan det kan blive bedre.

størget vimmelskaftet

Hvad er det for en by, vi gerne vil vende tilbage til efter Covid? Og hvem er byen til for?

Sådan spørger Københavns Bymuseum ved den første af en serie på fire 'samtaleaftener' med deltagere relevante for udviklingen af København.

Samtalerne tager udgangspunkt i den ret markante kritik, som bogen 'København på Lattergas' sidste år delte ud — en bog der her på siderne blev gæsteanmeldt af Arkitekturoprørets formand Jep Loft

I bogen argumenterer tre professorer for, at København er ved at blive ødelagt af fejlslagen byudvikling.

Bystyret lader ganske enkelt stå til, mens man lader kapitalismen rasere byen i en jagt på nye boliger, der ender med at blive en jagt på profit.

Resulatet er et arkitektonisk armod og en endeløs monotoni i en byudvikling, som Københavns Kommune selv skal profitere på via sit udviklingsselskab By & Havn — fordi der er en metro, der skal betales for.

I hastværket får man ikke skabt en by, som er rar for mennesker, og de endeløse rækker af betonbyggerier med brune skalmure flankerer et bymiljø der er ligeså goldt som rammerne omkring det.

Af og til kompenserer man med såkaldte 'værker', hvor en arkitekt med det fjollede præfiks 'stjerne-' får mere eller mindre frie hænder til at skabe noget, der som oftest slet ikke forholder sig til den kontekst — den omliggende by — som 'værket' ligger sig ned i.

Realdanis Blox er nok det mest prominente eksempel.

Og det hele får lov at blive ved.

Dystopisk panelsnak

'Lattergassen' er det både det konkrete og symbolske resulatet af hele misæren:

Tomme beholdere med lattergas smidt på gaden af berusede teenagere fra oplandet, der kommer til storbyens natteliv for at 'give den gas' — og forlader den igen som en slagmark.

Og developere der griner højlydt på hjemmekontoret, når endnu en lokalplan med et kedsommmeligt — men dyrt — boligbyggeri med et ligeså kedsommeligt bymiljø omkring sig får det grønne stempel af Københavns Kommunes politikere, og endnu en millionprofit dermed er på vej.   

Det er på denne, nærmest dystopiske, baggrund, at bymuseet har inviteret en af bogens forfattere, litteraturprofessor Martin Zerlang, ind til en panelsnak.

Ved det første arrangement den 23. september får han selskab af stadsarkitekt Camilla van Deurs, arkitekturredaktør på Berlingske Holger Dahl og iværksætter med fokus på bæredygtig byudvikling Kristian Riis.

Debataften nummer to kommer til at handle specifikt om Indre By, inden man i oktober går videre til nattelivet og byens turisme.

Fire samtaleaftener 23/9, 30/9, 21/10 og 26/10 kl. 19-20.30

Københavns Museum, Stormgade 18, 1555 København V

Pris 90. kr. — inkl. entré til Københavns Museum samme dag. Der er gratis kaffe/te/vand under hele arrangementet.

Køb billet her

Samtaleaftenerne er støttet af Bergiafonden.   

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling