pixel

Nordhavnen opgraderet med kajliv og badezone

Et 400 meter langt trædæk har trukket byens liv til Århusgadekvarterets første færdigbebyggede kaj.

sandkaj brygge nordhavn

Byens nyeste brygge har egen badezone, indbygget stenrev og så ligger den ude i Nordhavn – hele vejen langs med Sandkaj, der er den byggeboomende bydels ansigt ind mod byen.

I 400 meters længde lægger Sandkaj Brygge dermed op til 12 meter i bredden til havnekanten. Der nu er fuldt bebygget, som den første færdige strækning i Århusgadekvarteret, den første etape af det nye Nordhavn.

Sandkaj vender stik syd med udsigt til FN-bygningen og Trekroner. Og på solskinsdage er der kommet et rend af hunde og mennesker, når Århusgadekvarterets efterhånden 2.000 beboere i de spritnye boliger trækker ud for at tage del i livet på kajen. Det giver godt gang i biksen hos kvarterets første pizzapusher, Uno på Göteborg Plads.

Arkitekterne Cobe, Sleth og Sangberger har udformet det lange trædæk til både aktivitet og inaktivitet, og særligt det sidste bliver dyrket flittigt. Cirka midt på dækket stikker et stenrev ud i vandet, og i bedene vokser der forskellige planter omkranset af dekorative sten. Motorbåde, kanoer og kajakker kan fortøjes til pullerter langs kajen. Der er cykelstativer nok til en hel hær.

Sandkaj Brygge er opført af Nordhavnens udviklingsselskab By & Havn og overdraget til grundejerforeningen i Århusgadekvarteret. I løbet af bryggens første sommer er også åbnet en af kommunens officielle badezoner.

Den gule afmærkning ligger og flyder foran de ombyggede cementsiloer Portland Towers på Göteborg Plads. En bred siddetrappe fører ned til de to bassiner, som har en vanddybde på 6-7 meter, og som rækker 12 meter ud fra kajkanten. Det lille bassin er 15 meter langt og det store 70 meter.

Man må bade hele året og 24/7, men der er hverken livreddere eller større pontonanlæg, så det er på eget ansvar.

Særligt er det vigtigt at tjekke badevandsprognosen på standeren ved zonen, der er kommet lidt ærgerligt fra start. Badevandskvaliteten svinger nemlig stadig efter en uheldig episode, hvor toiletter fra de nybyggede boligblokke blev tilsluttet et regnvandsbassin – og dermed tømt direkte ud i havnen.

Visse dage bør den tiltagende sandbryggebefolkning nøjes med at bade i solen.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling