pixel

Nordhavnen opgraderet med kajliv og badezone

Et 400 meter langt trædæk har trukket byens liv til Århusgadekvarterets første færdigbebyggede kaj.

sandkaj brygge nordhavn

Byens nyeste brygge har egen badezone, indbygget stenrev og så ligger den ude i Nordhavn – hele vejen langs med Sandkaj, der er den byggeboomende bydels ansigt ind mod byen.

Kort
Sandkaj Brygge

I 400 meters længde lægger Sandkaj Brygge dermed op til 12 meter i bredden til havnekanten. Der nu er fuldt bebygget, som den første færdige strækning i Århusgadekvarteret, den første etape af det nye Nordhavn.

Sandkaj vender stik syd med udsigt til FN-bygningen og Trekroner. Og på solskinsdage er der kommet et rend af hunde og mennesker, når Århusgadekvarterets efterhånden 2.000 beboere i de spritnye boliger trækker ud for at tage del i livet på kajen. Det giver godt gang i biksen hos kvarterets første pizzapusher, Uno på Göteborg Plads.

Arkitekterne Cobe, Sleth og Sangberger har udformet det lange trædæk til både aktivitet og inaktivitet, og særligt det sidste bliver dyrket flittigt. Cirka midt på dækket stikker et stenrev ud i vandet, og i bedene vokser der forskellige planter omkranset af dekorative sten. Motorbåde, kanoer og kajakker kan fortøjes til pullerter langs kajen. Der er cykelstativer nok til en hel hær.

Sandkaj Brygge er opført af Nordhavnens udviklingsselskab By & Havn og overdraget til grundejerforeningen i Århusgadekvarteret. I løbet af bryggens første sommer er også åbnet en af kommunens officielle badezoner.

Den gule afmærkning ligger og flyder foran de ombyggede cementsiloer Portland Towers på Göteborg Plads. En bred siddetrappe fører ned til de to bassiner, som har en vanddybde på 6-7 meter, og som rækker 12 meter ud fra kajkanten. Det lille bassin er 15 meter langt og det store 70 meter.

Man må bade hele året og 24/7, men der er hverken livreddere eller større pontonanlæg, så det er på eget ansvar.

Særligt er det vigtigt at tjekke badevandsprognosen på standeren ved zonen, der er kommet lidt ærgerligt fra start. Badevandskvaliteten svinger nemlig stadig efter en uheldig episode, hvor toiletter fra de nybyggede boligblokke blev tilsluttet et regnvandsbassin – og dermed tømt direkte ud i havnen.

Visse dage bør den tiltagende sandbryggebefolkning nøjes med at bade i solen.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Rum
  • Nordhavn
Københavns største skole skal fuldendes med tre flydende aktivitets-øer for alle langs kajen.

relaterede
visioner

tegnestuevision
Valby
Et indendørs mødested for både voksne og børn — dét mangler i mange af Københavns bydele, mener SquareOne Arkitekter.
læservision
Valby
Klubber og foreninger i Valby Idrætspark har en ambitiøs vision om at lave området til en hel idrætsby.

seneste
byens rum

  • Byens Rum
  • Indre By
De 12-20 årige vil have en by med bedre luft, sikrere veje og mere plads til gode byrum. Start med at lukke for biler på Vester Voldgade, siger de.