pixel

Er “indgangen” til Nordhavn snart på trapperne?

Færdiggørelsen af Århusgade­kvarteret rykker tættere på, og dermed kan vi også begynde at se frem til en ny plads ved Nordhavn Station.

Nordhavn Plads

Når man kører med metrolinje M4 til Nordhavn Station og tager trappen eller elevatoren op på gadeniveau, kan man nemt blive ramt af følelsen af at være gået forkert et eller andet sted undervejs.

Til forskel fra byens andre metroforpladser fremstår Nordhavn Plads nemlig stadig ufærdig og midlertidig, her fire år efter åbningen.

Syd og øst for pladsen har Århusgadekvarteret gennem de seneste år udviklet sig fra en kæmpe byggeplads til færdigbygget og levende bydel. Men Nordhavn Plads — der for mange vil blive oplevet som indgangen til Aarhusgadekvarteret — befinder sig stadig i en form for limbo.

Kvarteret tæt på færdigt

Nu er dannelsen af en egentlig plads dog rykket lidt tættere på. Som vi for nylig kunne fortælle, er Århusgadekvarterets tredjesidste byggeri nemlig godt på vej rundt om hjørnet.

Med opførelsen af 113 boliger i Helsinkigade udfyldes et af de sidste, ubebyggede huller i det område, der forbinder Århusgadekvarteret og Nordhavn med resten af København. 

Og lige overfor boligbyggeriet i Helsinkigade er opførelsen af Nordhavns ‘grønne’ P-hus godt undervejs, og derfor mangler nu kun to planlagte erhvervsbyggerier, før Århusgadekvarteret er færdigt — og Nordhavn Plads kan blive anlagt. 

De to manglende byggerier skal begge ligge lige ved pladsen — henholdsvis vest for den ud til Kalkbrænderihavngade og nord for den ved siden af det parkeringshus, der nu er på vej op.

Røde tegl og træer

Men hvilket syn kan man se frem til at blive mødt med, når man i en relativt nær fremtid stiger op fra metrostationen til en færdiganlagt Nordhavn Plads?

Arkitektfirmaet Cobe, der står for udformingen af den kommende plads, lægger op, at den skal belægges med røde teglsten og beplantes med masser af træer.

De røde tegl er tænkt som en henvisning til Århusgadekvarterets markante ‘Røde By’, der ligger umiddelbart overfor pladsen mod sydøst — og som består af primært ældre, renoverede byggerier bygget i røde mursten.

Den nu 11 år gamle lokalplan for området lægger op, at det skal være en aktiv og levende plads med butikker, caféer eller restauranter. Og derfor skal stueetagerne i de to kommende erhvervsbyggerier ved pladsen reserveres til såkaldte 'publikumsrettede funktioner'. 

Det skal også være muligt at etablere udeservering på plads, ligesom lokalplanen nævner muligheden for kaffevogn, pølsevogn og andre mere mobile eller midlertidige tiltag.

Da både Cobes tegninger og lokalplanen har en del år på bagen, skal vi dog nok regne med, at pladsens endelige udformning vil blive opdateret og justeret, inden arbejdet går i gang.

Uvis tidsplan

Det er endnu uvist, hvad de to uopførte byggerier ved Nordhavn Plads kommer til at rumme — og hvornår de vil blive opført. 

Ifølge udviklingsselskabet By & Havn er begge bygningers kommende ejerskab stadig ‘under forhandling’. 

Dermed er tidshorisonten for opførelsen af dem, og etableringen af Nordhavn Plads, stadig en smule uvis.

Men Århusgadekvarteret er altså ved at være tæt på at have omringet den.  

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling