pixel

Smugkig: Farver og origami i Cityringen

Se hvad der venter nede på en håndfuld af Københavns nye metrostationer.

metrostation frederiksberg allé

Københavnerne står lige på tærsklen til en revolution af, hvordan man kommer rundt i byen. Og når M3 Cityringen endelig åbner søndag 29. septemper 2019 (7-9-13 og banke under bordet ... ), venter der også en omvæltning af, hvordan der ser ud nede i Københavns metro.

Formmæssigt ligner de nye metrostationer ganske vist de gamle, men i stedet for yderligere 17 ens, grå granit-stationer er de underjordiske venteværelser på Cityringen udsmykket i forskellige farver og materialer. Efter et overordnet tema om at trække byen ovenover med i undergrunden, så lokalområdet afspejles helt ned på perronerne.

Et andet nyt kendetegn på M3 er de såkaldte origami-lofter, der videreudvikler metroens velkendte ovenlys med reflekterende loftsplader i spektakulære geometriske former a la den japanske papirfoldingskunst.

Til at dulme ventetiden er her et smugkig på, hvordan en håndfuld af de færdige stationer ser ud:

Enghave Plads

Væggene på Enghave Plads Station er beklædt med håndlavede rød-brune teglsten, inspireret af de klassisk københavnske murstenskarreer, der ligger rundt om pladsen på Vesterbro. Det rustikke look har fået kontrast ved at hænge teglen op på stålprofiler.

Vibenshus Runddel

På Vibenshus Runddel prydes stationsrummets hvide vægbeklædning af lister i alverdens farver. Ligesom Østerbro-stationen vil forandre sig med pulsen i nærliggende Parken og Fælledparken, forandrer udsmykningen sig. Kigger du ned fra rulletrappens øverste trin, synes væggene lyse. Men jo dybere du føres ned, desto flere farver dukker op.

Rådhuspladsen

Det er om aftenen, at stationsudsmykningen på Rådhuspladsen kommer til sin fulde ret. Væggene er beklædt med mørkt glas for at reflektere byens neonlys, billygter i den våde asfalt og lysaviser på tagene.

Nørrebro

På undergrundsstationen ved højbanestationen for enden af Nørrebrogade er de dybrøde vægge et signal om, at her kan der skiftes til de røde S-tog. Den samme hilsen til S-togene går igen på Cityringens øvrige to stop, hvor muligheden foreligger: Hovedbanen og Østerport.

Se mere om udsmykningen af alle Cityringens 17 metrostationer her

I 2024 følger Sydhavnsmetroen efter med 5 stationer udsmykket med kunst - se mere her

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling