pixel

Corona skaber endnu flere tomme ruder i København

På et enkelt kvartal er byens tomme butiksareal steget med hvad der svarer til halvanden fodboldbane.

Butiksdød efter corona

Når man bevæger sig rundt i Københavns gadebillede, møder man lige nu oftere spørgsmålet "Skal din butik ligge her?" i vinduerne, end man plejer.

For flere og flere butikker og restauranter har ikke kun midlertidigt lukkede facader med "Vi ses til marts"-hilsner på døren, men har måttet dreje nøglen helt om.

I begyndelsen af året stod 6,1 procent af butikslokalerne i Københavns Kommune tomme.

Kvartalet inden lød det tal på 5,2 procent, hvilket svarer til, at et areal på 11.500 kvadratmeter — eller halvanden fodboldbane — er blevet ryddet i løbet af kun tre måneder.

31 milliarder færre turistkroner

Det står særligt slemt til i København, fortæller Ejendomstorvet, der står bag tallene.

Portalen har ført statistik over erhvervslokaler i Danmark i 18 år, og i den periode har tallet i hovedstaden aldrig været så højt. I resten af landet er det modsat nogenlunde stabilt.

Det er ikke fordi, københavnernes forbrug for tiden er skruet markant mere ned end resten af landet. De tomme lokaler skyldes det dyk, der har været i turister og forretningsrejsende.

Sidste år lagde turister ifølge Wonderful Copenhagen 31 milliarder færre kroner i Danmark end året før. Og størstedelen af tabet — hele 28 af de tabte milliarder — stod hovedstadens spisesteder, butikker, hoteller og turistattraktioner for.

Manglende besøgende på Strøget

En anden ting, der peger på, at det er turisternes udebliven, der rammer Københavns butikker, er, at man i højere grad møder tomme ruder på turistede Strøget end på eksempelvis mere lokale Gl. Kongevej på Frederiksberg.

Netop det, at det er et lokalt fænomen, giver ifølge Ejendomstorvet håb om, at de tomme lokaler er en midlertidig corona-effekt og ikke et længerevarende dyk som under finanskrisen.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling