pixel

Den Franske Skoles afløser er fundet på Værnedamsvej

Det har taget næsten et årti, men nu er stort byudviklingsprojekt på Værnedamsvej endeligt på plads og vedtaget.

Værnedamsvej har ry som en af byens hyggeligste gader, og bruges af mange som en charmerende smutvej mellem Gl. Kongevej og Vesterbrogade.

Her kan man nå at få en hurtig duft af Paris gennem gadens franske stemning.

Caféer og restauranter blander sig med tøj- og nichebutikker og i gården bag signaturcaféen Café Viggo ligger Prins Henriks Skole — måske bedre kendt som Den Franske Skole — i ly for den hektiske aktivitet i gaden.

Bag de frankofile facader har gaden dog i årevis måttet slås med to større hovedpiner.

Den Franske Skole har adskillige gange forsøgt at flytte ud fra bygningerne på Værnedamsvej, der er for små og utidssvarende til skolens behov.

Dét har flere gange skabt heftig debat om, hvad fremtiden skulle bringe for skolens forladte lokaler.

Den småkaotiske trafik i gaden har også været et smertensbarn for Frederiksberg Kommune, der ad flere omgange har lagt op til store forandringer i gadebilledet.

Men selvom gaden er hyggelig, er de lokale beboere ikke bange for at skrue bissen på, når de ikke er enige i kommunens løsninger på hovedpinerne.

Proteststorm mod investorplaner

Første gang var i 2014, da man foreslog at lukke for biltrafik gennem gaden og gøre den til en gå- eller sivegade.

Dét forslag faldt til jorden med et brag, da indbyggerne i gaden rejste en proteststorm.

Fire år senere — i 2018 — lod det så til, at Den Franske Skole havde fundet en løsning på sine lokaleproblemer. En amerikansk investor ville købe skolens grund og bygninger, og pengene kunne bruges til at rykke teltpælene op og finde større lokaler.

Købet var dog betinget af, at lokalplanen blev ændret for at tillade investoren at bygge højere og tættere på grunden, hvor seks nye bygninger skulle opføres.

Restauranter, butikker, værksteder, boliger og et minihotel skulle derpå rykke ind i baggården.

Dét var langtfra populært blandt naboerne, der stablede en modstandsgruppe med over 700 støtter på benene. Borgermøder og synlig modstand i gadebilledet endte med at få standset planerne.

Nedtonede størrelsen

Året efter lykkedes det så omsider Den Franske Skole at finde nye græsgange. En bevaringsværdig bygning på det gamle Veterinærinstitut får inden 2022 selskab af to nye, og sammen skal de tre bygninger fremover danne ramme om skolen.

Med skolens flytning var vejen igen banet for et nyt forsøg på kommunal byfornyelse i gaden.

Og denne gang blev der skruet lidt ned for de store armbevægelser — og derigennem også for lokale protester — da projektet blev fremlagt første gang i maj sidste år.

Faktisk gik man helt i den modsatte grøft og fremlagde planer, der ville give cirka 60 m2 mere ubebygget areal i baggården end i dag.

Restauranter, butikker og nyt hotel

Projektet har siden da været i offentlig høring — og denne gang var der tilstrækkeligt med opadvendte tommelfingre til, at Frederiksberg Kommune nu endelig og endeligt har vedtaget fremtiden for området ved Den Franske Skole.

Men helt uden protester og efterfølgende ændringer var det dog ikke. Særligt har der været modstand mod at bygge så tæt på det gamle skoleområde, og mod at anlægge de mange nye P-pladser under jorden, som var en del af planen.

Den Franske Skoles bygning ud mod Værnedamsvej stammer helt tilbage fra 1856, og den vil blive både bevaret og renoveret. Men bygningens baghus vil blive revet ned til fordel for et mere moderne et af slagsen.

Tilsammen vil de to bygninger danne rammen om restauranter og butikker i de nederste to etager — og et hotel fra 2. sal og opefter.

Underjordisk P-hus og frodig gård

Den smalle passage der løber fra Værnedamsvej ned langs skolen er i dag skolens område. 

Men i fremtiden bliver 'Smøgen' en del af det almindelige Frederiksberg, som alle vil kunne bevæge sig nedad.

Dagens asfaltbelægning skiftes ud med nye, røde tegl, og bløde trafikanter skal gennem passagen føres ind til et åbent gårdmiljø med bænke, træer og bede — et område, der døbes ’Skolegården’, selv om det lige præcis er det, som det ikke vil være mere.

En skolebygning — Bygning A — fra 1885 inde i Skolegården bliver også bevaret og vil blive ombygget til boliger.

Endnu en ældre skolebygning længere inde i området — Bygning B — bevares og renoveres. Den mister dog en gangbro og en nyere tilbygning, inden også den ombygges til boliger.

Mellem de to ældre skolebygninger anlægges en frodig, indre gård. Herfra kan man bevæge sige videre til et sidste, grønt gårdrum ad en lille passage med det sitrende navn 'Blåregnssmøgen'.

Her i 'Solgården' vil der blive anlagt en elevator ned til et underjordisk parkeringshus der nu kun får 24 P-pladser mod oprindeligt planlagt 63.

Biler får adgang til området via en smal passage fra Frederiksberg Allé, hvorfra man også i dag kan få adgang til Den Franske Skoles gård.

Når området åbner op, vil man altså fremover kunne bruge det som en smutvej mellem Frederiksberg Allé og Værnedamsvej — i hvert fald i dagtimerne.

Der vil blive opsat porte i hver ende af området, så man kan lukke af om aftenen og natten, så gårdrummene her vil være forbeholdt beboerne.   

Bortset fra tilkørslen fra Frederiksberg Allé vil området være bilfrit.  

Der vil blive indrettet i alt 42 boliger i bygningerne i baggården — i størrelser der spænder fra 80 til 240 m2 og med et samlet etageareal på godt 5.500 m2.

Byhuse droppet i 11. time

Projektet, der altså netop er vedtaget i Frederiksberg Kommune, gennemgik et par væsentlige ændringer på basis af de høringssvar der kom ind.

I planen fra 2020 skulle der også opføres nye byhuse i to-tre etager på nogle af gårdspladsernes kvadratmeter. Men de er udtaget af den endelige plan for at mindske tæthed og nabogener og bliver erstattet af beplantning, en legeplads og et orangeri.

Og da politikerne i By- og Miljøudvalget tog stilling til den endelige plan, valgte man også at fjerne en tilbygning for at mindske tætheden yderligere.  

Planen afventer nu formel godkendelse i den samlede kommunalbestyrelse på Frederiksberg. Der er endnu ikke udmeldt en dato for byggestart, men man kan forestille sig, at der nok ikke går lang tid fra Den Franske Skole flytter ud i 2022, til byggearbejderne flytter ind.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

Bilerne bliver alligevel ikke smidt ud af Værnedamsvej. Det var ellers planen at lade byens bløde trafikanter erobre den frankofile indkøbsgade, men modstanden fra beboere og erhvervsdrivende har vist sig for stærk.

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling