pixel

330-meters boligblok langs Vasbygade

En af landets længste boligkarréer forvandler indkørslen til København gennem Sydhavn.

frederiks brygge vasbygade arkitema

Efter H.C. Ørstedsværket slår trafiktunge Vasbygade et sving, der gennem årtier har været en af de mest øde strækninger i København at kigge ud på. Men snart er det helt andet syn, man møder på sin vej ind eller ud af byen fra Sydhavnsiden.

I 2019 vil en af Danmarks længste sammenhængende boligbebyggelser her strække sig hele 330 ubrudte meter i fem til ti etagers højde ned af Vasbygade. Karréens indhold bliver 613 lejelejligheder i det såkaldte mellemindkomstniveau.

Ud over at springe i højden vil facaden også være forskudt og have forskellig beklædning undervejs for at skabe visuel variation som et mere traditionelt gadeforløb i byen. Den meget lange blok består da reelt også af fem selvstændige bygninger, samlet af fire trappetårne, og har fem adskilte og forskellige gårdrum på den anden side.

På bagsiden af boligkarréen starter også kanalen Frederiksholmsløbet, der løber mellem Enghave Brygge og Teglholmen og videre ud i havnen. Hele den 11 fodboldbaner store og forladte stålgrossist-grund her inde mellem Vasbygade, Enghave Brygge og Teglholmen bliver af investorerne Nordea Ejendomme og PenSam omdannet til boligkvarteret Frederiks Brygge – og heraf udgør langhuset mod Vasbygade knap halvdelen af hele multimilliard-projektet, der løber op i samlet 1.350 lejelejligheder fordelt på 120.000 etagemeter.

 

Lidt mindre, lidt billigere

Det er Arkitema Architects, der har tegnet Vasbygade-karréen for Nordea Ejendomme. Arkitema sætter i disse år for alvor sit præg på fremtidens København med blandt andet 100 meter høje Uptown Nørrebro og masterplanen for Faste Batteri i Njalsgade, der også tæller to højhuse op til 100 meter.

På Frederiks Brygge er de iøjenfaldende ambitioner altså i længderetningen, hvilket skal afskærme resten af kvarteret, så støjen fra Vasbygade ikke trænger ind til den kanalplads, der anlægges omkring Frederiksholmsløbet som boligområdets samlingspunkt.

For de kommende beboere i selve langhuset dæmpes trafikstøjen ved hjælp af særlige atrier. Murene bliver i forskellige variationer af rødlig tegl med inspiration fra grundens tidligere industribygninger – og selvfølgelig også som hilsen til den store røde nabo H. C. Ørstedsværket på Enghave Brygge.

Det er på Frederiks Brygge, at Supermarco ligger med sin nye gamle hal, men selvom der også er en Netto på vej ved siden af, så består langt størstedelen af projeket af lejelejligheder. Som investorerne har lovet hovedsagligt skal være af en type lidt mindre og lidt billigere end mange andre steder i boomende Sydhavn. De først udbudte boliger ligger fra 8.-9.000 om måneden.

Opskrivningen til lejlighederne i Vasbygade-karréen starter først i 2018. Byggeriet af den færdiggøres i etaper, de første boliger er indflytningsklar sommeren 2018, de sidste med udgangen af 2019.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

Lige overfor Toftegårds Plads kan nyt boligbyggeri efter planen indvies til foråret. Huset er blot seneste eksempel på Valbys transfomation.

relaterede
visioner

læservision
Vesterbro
Godsbaneterrænet omdannet til Vesterbros nye grønne hjerte.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling