pixel

Stort byggeri i Indre By skal åbnes op og gøres livligt

Egmont Fondens kæmpe­karré skal omdannes med nye butikker og restauranter, der forhåbentlig kan skabe mere liv i Middelalder­byens lidt trætte del.

luftfoto, pilestræde, egmont

De fleste københavnere kender den glasklædte bro med det ikoniske, blå ur som binder Filmhuset på Gothersgade sammen med Gutenberghus-komplekset på Vognmagergade.

Sidstnævnte har mange en mening om.

Det store bygningskompleks er ejet af Egmont-fonden og opført ad flere omgang fra 1936 til 1974. Med 55.000 m2's kontor- og butiksplads er det én af Københavns største ejendomme.

Men et sammensurium af fire årtiers byggestil har efterladt lidt af en rodebutik, som nogen nok vil mene ikke just er et arkitektonisk højdepunkt i byens hjerte. Den "tunge" og aflukkede, modernistiske stil har i hvert fald længe stukket ud her midt i Middelalderbyen og efterladt underligt tomme og mørke byrum omkring sig.

Det mærker man især på Nina Bangs Plads bag Rundetårn, der mest af alt bruges som en smutvej og føles lidt som "byens bagside" — milevidt fra det summende gadeliv lige rundt om hjørnet.

Men det skal der snart gøres noget ved.

Nyt liv til gården og gaden

Egmont-koncernen har nemlig planer om, at dele af den store, syv-etagers bygning og dens baggårde skal omdannes til et "internationalt inspireret" kultur-, mad- og shopping-distrikt, der gerne skal give det lidt slukkede hjørne af byen en overhaling.

Planen er at udvide rammerne markant for nye lejeres kreative muligheder med plads til moderne butikker, showrooms og caféer. En åben biograf er også på ønskelisten.

Flere lejere vil blive boende, mens andre løbende vil blive udskiftet med nye og mere livlige formål i sigte. Andre steder skal lejemål, der i dag står tomme, helt omdannes.

Én af dem er den granitklædte hjørnebygning mod Pilestrædet og Landemærket, der i meget tidstypisk stil blev opført i 1974 af arkitekt Preben Hansen og længe husede en filial af en bank.

I dag står bygningen ubrugt hen og fremstår trods en åben glasfacade i stueetaggen — og en lille træbeklædt plads foran sig — om muligt endnu mere kedelig end dengang bankkunder besøgte den.

Men snart vil både bygningen og dens atriumgård blive åbnet op for offentligheden med café og restuarant, så masserne fra tætproppede Købmagergade forhåbentlig finder vej herned, og arkitekturen kan komme mere til sin ret. Landemærket forbinder netop Købmagergade med Kongens Have, så allerede i dag er der en del fodtrafik på strækningen.

Tegnestuen Arkitema skal hjælpe med at udvikle den bevaringsværdige bygning. De har i forvejen god erfaring med omdannelser af ældre bygninger som 'Ørkenfortet' ved Knippelsbro og masterplanen for den kommende omdannelse af Frederiksberg Hospital.

Omdannelse vil foregå i etaper

Ifølge branchemediet Ejendomswatch er Egmont lige nu i forhandling med restauratører med håb om at sætte gang i konkrete planer sidst på året.

Desuden er der fremskredne planer for en ny vinbar på hjørnet af Vognmagergade og Møntergade.

Resten af moderniseringen vil foregå i etaper og en præcis tidshorisont er ikke på plads.

Ifølge Egmont vil man dog være "langt" i udviklingen om et par år.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

jensbierring
Hmmm, har de gang købe sig aflad fordi de samtidig vil rive Palads ned ?

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling