pixel

Valby-byggeri kan snart indvies

Lige overfor Toftegårds Plads kan nyt boligbyggeri efter planen indvies til foråret. Huset er blot seneste eksempel på Valbys transfomation.

arkitema, valby, gl køge landevvej

Man skal aldrig sige aldrig.

Alligevel er det nok aldrig sket, at hjørnet af Vigerslev Allé og Gl. Køge Landevej er havnet på must see-listen, når udenlandske medier skriver om København.

Hjørnegrunden overfor Toftegaards Plads i Valby — flankeret af tung trafik — markerer til gengæld stedet, hvor byen for alvor fortættes, når man i bil ankommer fra syd.

Og her kan den nye ejendom 'Toften' snart indvies.

Lejligheder i bløde former

Grunden er tidligere blevet brugt til tankstation og mere kulturelle tilbud som Toftegårds Bio og værtshuset Maten Bar.

Siden blev biografen omdannet til et supermarked, som i de senere år er blevet udfyldt af en Meny. Men for to år siden blev både supermarkedet og resten af det gamle hus nedrevet for at gøre plads til det nye.

Det nye byggeri er siden blevet forsinket, men nu er det tæt på at være helt færdigt, og Meny har meldt ud, at man til marts genåbner supermarkedet i de nye klæder. 

Toften omfatter 7.100 kvadratmeter boliger fordelt over seks etager og 2.100 kvadratmeter detailhandel i stueetagen, hvor Meny altså på ny åbner.

Over butikken bliver der indrettet 80 lejelejligheder på op til 130 kvadratmeter. Under butikken får de kommende beboere plads til at parkere bilen i en parkeringskælder. Og er beboerne ikke til bil, er der blot 200 meter til Valby Station.

Det er tegnestuen Arkitema, der er arkitekter på projektet, og de er ikke kommet sovende til opgaven. Samme tegnestue har nemlig tegnet de to nabobygninger i en lignende arkitektur.

Når det nye byggeri står helt færdigt, fortsætter det linjerne fra naboejendommen med et fælles gårdrum og de samme stålaltaner og teglfacader i røde sten. Alle tre bygninger vil således fremstå som del af en større karrébebyggelse ud mod Vigerslev Allé.

Derudover får Toften en smule arkitektonisk spræl i form af et afrundet hjørne, som adskiller bygningen en smule fra det mere kantede nybyggeri, som man ellers har set opført her i området — ved blandt andet FLSmidth og på Grønttorvet.

Andre steder i byen har Arkitema blandt andet gjort sig bemærket med "Mary Elisabeths Hospital" — populært kaldet BørneRiget, højhuset Nordbro på Nørrebro, udvidelsen af Københavns Universitet i Ørestad og husene i kanalbyen Sluseholmen i Sydhavn.

Valbys industri bliver ny by

Toften skriver sig ind i denne række omdannelser af de tidligere industrikvarterer omkring Gammel Køge Landevej.

På den anden side af vejen finder man Toftegaards Plads, som længe har været udset til en tiltrængt opfriskning.

Inden længe får den i dag langt fra indbydende plads et nyt bibliotek, et bølgende byggeri af almene ungdomsboliger og et bakket grønt terræn af træer, græs og buske, der skal agere støjværn mod de omkringliggende bilgader.

Vender man snuden mod vest, mødes man af området omkring FLSmidths gamle hovedkontor, som også står til en overhaling. 

Efter at have ligget i dvale et par år er de ganske store planer for området — som inkluderer et nyt kontorhus på knap 40 meter og seks boligkarreer — blevet genoplivet. 

Længere mod syd, på hjørnegrunden i krydset mellem Gammel Køge Landevej og Følager, er et stort boligkompleks i op til 24-meters højde på vej.

Her finder man også Ny Ellebjerg Station, som netop har skiftet navn til København Syd og er i fuld gang med at blive ombygget, så den fremover kan håndtere både metro og regionaltog sammen med S-togene.

Om ikke alt for længe skal området omkring stationen udvikles til en sammenhængende bydel med nye boliger, erhverv og byrum.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling