pixel

Ny villa på Frederiksberg fortolker historisk arkitektur

'Den Hvide By' får med et nyt dobbelthus et opdateret bud på områdets særlige arkitektur.

Det lakker mod enden for en anonym gulstensvilla på Jyllandsvej lidt vest for Frederiksberg Have.

1950’er-huset i 'Den Hvide By' står over for en nedrivning for at give plads til et nyt dobbelthus, der i stil og kvalitet skal falde bedre i hak med omgivelserne.

Det nye dobbelthus vil få mange af de karaktertræk, der kendetegner villaerne i Den Hvide By, der oprindeligt blev bygget som boliger til arbejderne på Frederiksberg Gasværk. 

Ligesom alle de originale huse, der blev opført på mindre end to år — fra 1899-1900 — vil det nye hus stå med pudsede, hvide facader og et mansardtag i røde tegl.

Den Hvide By rummer i alt godt 50 huse i palæstil der var populær netop omkring århundredeskiftet og som blander elementer fra rokoko med klassicisme.   

Hvor der altså oprindeligt var tale om arbejderboliger, så skal man i dag have et særdeles velbetalt arbejde for at kunne flytte ind i området. Når en typisk villa på omkring 140 m2 bliver udbudt til salg i Den Hvide By, sker der for tiden til priser omkring 10 mio. kroner. 

Skarp vinkel på klassiske træk

Det 21. århundredes version af en villa i den Hvide By bliver i højde, drøjde, form og materialer i store træk som de omkringliggende. Også forhaven vil blive omkranset af områdets klassiske, hvide stakit.

Men selvom nybyggeriet i høj grad er tilpasset omgivelserne, er det ikke hensigten, at den nye dobbeltvilla skal blive en 1:1 gengivelse af de oprindelige huse.

Arkitekterne fra Holscher Nordberg har lagt vægt på, at mere end 100 år er gået siden de originale villaer blev opført, og har villet opdatere arkitekturen med mere enkle og stringente former.

Skarpere vinkler overalt på bygningen skal give huset en mere tidssvarende fremtoning — ligesom teglene på taget er flade og ikke runde.

Der er kommet en skarpere kant på taget og over kvistene — og modsat den perfekte symmetri fra år 1900 er der i 2021 et ganske let forskudt forløb af vinduerne.

Vinduerne er også vokset i størrelse og får nu lov at gå helt ned til byggeriets sokkel. De bliver indrammet i egetræ og uden de klassiske små sprosser.

Dobbelthuset skal danne ramme for dagligdagen for to familier og bliver på sammenlagt 330 m2.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling