pixel

Noget vildt i Westend

Det ultralokale møder flygtig street art i bogen om en kunstfærdig port på Vesterbro.

kbh magasin

Fakta

Wild at Westend: Bogen om projektet

En bog om street art-projektet Wild at Westend, redigeret af Mimi Larsson, Rune K. Drewsen og Martin Rørtoft.

82 sider for 100 kroner,
udgivet af Rumkammerats forlag.

Bogen kan købes i Rumkammerats webshop og i lokale butikker på Vesterbro.

Bogen 'Wild at Westend' fortæller i ord og billeder historien om en port, du sikkert kender. En port for enden af gaden Westend, der forbinder den med Vesterbrogade, og gennem de sidste to år er blevet udsmykket af skiftende kunstnere i skiftende genrer. Der har været bevingede monstre, arabiske skylines, skæve og snorlige linjer, nøgne og røde damer, samt ægte græs og mos.

”Målet har været at snige kunsten ind i byrummet”, fortæller Rune K. Drewsen, medstifter af det kreative arbejdsfællesskab Rumkammerat, som har koordineret projektet.

”Når folk normalt går på museum, har de paraderne oppe, fordi de er indstillede på, at nu skal de opleve noget vanskeligt og svært forståeligt. Ved at tage kunsten væk fra dens sædvanlige gemmesteder som museer og gallerier, har vi tilgængeliggjort den og dermed skabt en mere umiddelbar kunstmodtagelse for de forbipasserende.”

westendbog052.jpg

Kunsten ned fra piedestalen

Projektet blev sat i gang af andelsboligforeningen bag portens ene side. Der var brug for forskønnelse, og de to aflange vægge i porten inviterede nærmest til oppyntning. Rumkammeraterne blev tilkaldt og ordet blev spredt.

”Der skulle bruges kunstnere, der havde lyst til at sætte deres midlertidige præg på porten i Westend. For kunsten er blevet udskiftet cirka en gang om måneden, og det har taget presset fra den enkelte kunstner”, forklarer Rune K. Drewsen.

”De skiftende værker har skabt en nysgerrighed blandt både beboere og andre forbipasserende: Sker der mon noget nyt i dag? Hvor langt er den kunstner, der er i gang nu, nået? Hvad bliver det til? Projektet har hele tiden været i bevægelse, og det har skabt en dialog om kunst på gadeplan. Alle har kunnet deltage – kunsten er taget ned fra sin piedestal.”

westendport2.jpg

Dokumenteret københavnerhistorie

Bogen, der også er kommet ud af det, er en dokumentation af den mangfoldighed, der har vist sig for enden af Westend, så her kan du gense dine favoritter fra porten, selvom de er blevet erstattet af noget nyt.

Bogens billeder er både af de færdige værker og af kunstnernes arbejdsproces. Der er masser af lokale med på fotografierne, hvilket bidrager til projektets fokus på det mangesidede miljø omkring porten.

Ud over fotodokumentationen, kan du læse interview med nogle af kunstnerne og med en nabo til projektet, og så indeholder bogen også avisudklip. 'Wild at Westend' er altså et stykke kunstfærdig københavnerhistorie, der startede så lokalt, at det kun drejede sig om anvendelsen af to mure i en port på Vesterbro.

westendbog020.jpg

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling