pixel

Plant en byskov på Søren Kierkegaards Plads

København er en hård by med få træer, mente arkitekten bag Blox. Hun har en vision om, at der skal vokse '1.000 træer' ved siden af den udskældte bygning.

Søren Kierkegaards Plads begrønning

STEM

Denne vision har modtaget 92 % positive stemmer
Stemmer i alt 274

"Nogle synes den er kold, men jeg foretrækker at sige 'cool'. Den har en Lady Gaga-vibe."

Sådan sagde Dansk Arkitektur Centers direktør Kent Martinussen til The Guardian i 2018, da han sammen med sit team rykkede udstillingslokalerne fra Strandgade på Christianshavn over i Blox på den anden side af vandet.

"Man kan sådan lidt se, hvad han mener," skrev The Guardians arkitekturskribent som en kommentar til Martinussen. "Hvis altså Lady Gaga smed kødkjolen og i stedet startede et finansielt konsulentbureau."

Blox og arkitekterne bag — hollandske OMA — har fået på puklen i den brede offentlighed de sidste to år. Bygningen er kold, afvisende og fremmedgørende, hedder det ofte. 

Projektets chefarkitekt, Ellen Van Loon, kaldte den selv et oprør mod dansk urbanisme, fordi hun "savnede bilerne og larmen," som hun sagde. 

Det fik magasinet Blueprint til at skrive, at "ubehag er et mærkeligt mål for et projekt," og de fortsatte:

"Man kommer nemt til at spekulere over, om man mon ikke kunne have skabt et projekt med den ønskede kompleksistet, selv om man havde begravet bilvejen i stedet for fodgængerpassagen — og på samme tid have forbedret den offentlige tilgængelighed enormt." 

Men Ellen Van Loon ønsker ikke alene at fremmane ubehag. Faktisk foreslog hun sammen med resten af OMA, at Blox blev flankeret af en urban skov, for, som hun sagde til Politiken Byrum i 2018, så er København en "ret hård by," der mangler træer.

Læseren kan her filosofere videre over kontrasten mellem at ønske sig larm og biler — og samtidig at synes, at byen er for hård. 

Men hvorom alting er, så ligger der en vision fra Van Loon på bordet: Søren Kierkegaards Plads bør fyldes med træer, for pladsen mellem Blox og Den Sorte Diamant er "en død plads."

En god idé? Stem selv.

Kommune har spillet bolden videre

Da Van Loon i første omgang lagde sin vision frem for Københavns Kommune, skete der ikke så meget. 

»Da jeg foreslog til [overborgmesteren] og stadsarkitekten at plante 1.000 træer på denne plads, var svaret basalt set: 'Vi tjekker op på det',« sagde Van Loon til Politiken Byrum og var lidt opgivende. 

Og siden er der ikke kommet træer til pladsen.

Problemet er til dels, at grunden ikke er ejet af Københans Kommune, men af Kulturministeriet.

Københavns Kommune har dog ikke forfulgt sagen, men sendte den i stedet i 2018 videre til daværende kulturminister Mette Bock, der — ifølge Politiken Byrum — mente at vide, at institutionerne omkring pladsen var i gang med at lægge en plan. 

Magasinet KBH følger op på sagen snart, men lader i første omgang læserne afgive deres dom.

Du kan stemme ved at klikke pil op eller ned øverst i artiklen. 

Læs også: Coronaen viser os vejen til bedre byrum 

Emner

Mest læste

Gode visioner
Er du registreret bruger på Magasinet KBH kan du sætte dit præg på København. Stem visioner op og ned … eller vis din egen frem
Ikon læs mere

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

relaterede
artikler

seneste
visioner

Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.
close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling