pixel

Forsamlings­huset skal tilbage

Et indendørs mødested for både voksne og børn — dét mangler i mange af Københavns bydele, mener SquareOne Arkitekter.

Valby Have forsamlingshus

STEM

Denne vision har modtaget 85 % positive stemmer
Stemmer i alt 26

»Der manglede et sted til fællesskab — et hus i byen, hvor man ikke skulle præstere noget bestemt, hvor man ikke kunne vinde noget eller skulle købe eller sælge noget.«

Sådan sagde børnebogsforfatteren Josefine Ottesen i 2017, da hun stiftede Svendborgs nye forsamlingshus. 

Og ordene satte sig fast hos tegnestuen SquareOne, som tænkte, at man i mange af de nye bydele i København står med et lignende problem: Man har fokuseret på at maksimere antallet af familieboliger men har ikke sørget for mødesteder til alle familierne.

Legepladser til børnene finder man flere steder, men hvordan kan man også tilgodese de voksnes behov for at "lege" og blive inspirerede — og ikke reducere dem til blot at være forældre til deres børn?

Sådan spørger Kostas Poulopoulos fra SquareOne og fortsætter: Kunne vi måske gå ind i nogle af de nye områder og lave nogle små indgreb, der kan fikse tingene?

Start i Valby 

Ja, lyder svaret kort, og som eksempel fremlægger SquareOne deres vision for et moderne fælleshus i den nye bydel Valby Have, der består af næsten 800 boliger.

De eneste butikker i området i dag er en købmand, en tøjbutik og en kebab-shop — og de vender alle ud mod den store Gammel Køge Landevej. 

Inde midt i området ligger en lille plads — Pontoppidanparken — som er et naturligt omdrejningspunkt for området.

Hele pladsen er i dag afsat til legeplads, men der er ingen steder at gå indenfor, når vejret er, som det ofte er i Danmark: koldt og/eller vådt. Børnene har dog god plads at boltre sig på og kan både spille bold, bygge sandslotte og kaste sig selv ud fra mange klatre- og legestativer.

Men hvad med de voksne, spørger Kostas Poulopoulos fra SquareOne:  

»Hvor kan de tale sammen eller nyde en god kop kaffe? Hvor kan de se landskamp eller følge valgaftenen sammen? Måske dyrke yoga? Lære keramik? I det hele taget foretage sig andet og mere end at observere deres børn lege eller sidde pænt og vente med hovedet i en iPhone? Hvorfor skal socialt samvær foregå alle mulige andre steder i byen? Og hvorfor kun om sommeren?«

Løsningen?

Valby Haves Forsamlingshus! En enkelt struktur med et tekøkken og toiletter, hvor både børn og voksne kan mødes, og hvor der er mulighed for lokale aktiviteter året rundt: Undervisning, fødselsdagsfester, fællesspisning og små arbejdspladser til dem der normalt arbejder hjemmefra — for bare at nævne nogle få af mulighederne.

Prisen på byggeriet kan holdes omkring halvanden million, mener SquareOne, og finansieringen har man også tænkt på:

Realdania støtter projekter der øger kvaliteten af det byggede miljø i Danmark, og én af grundpillerne i deres strategi hedder netop: "At fremme nye rammer for fællesskaber."

Forsamlingshuset skal tilbage til byen, og det kan starte med at melde sin genkomst i Valby Have.

Mest læste

Gode visioner
Er du registreret bruger på Magasinet KBH kan du sætte dit præg på København. Stem visioner op og ned … eller vis din egen frem
Ikon læs mere

relaterede
visioner

tegnestuevision
Valby
Et indendørs mødested for både voksne og børn — dét mangler i mange af Københavns bydele, mener SquareOne Arkitekter.

relaterede
artikler

seneste
visioner

Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.
close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling