pixel

"Flyverbyen" skal være nyt sport- og kultur­centrum

En forladt industrigrund langs lufthavnens vestlige kant skal blive til et lille kvarter med sport, kultur og små kreative virksomheder.

flyverbyen, kastrup, luftfoto

Du kender måske Flyvergrillen for enden af Amager Landevej — derude hvor både kragerne og Airbus'erne vender.

Men snart bliver denne lufthavns-kantzone, som flyentusiaster flokkes omkring, måske en smule mere livlig og urban.

I hvert fald har entreprenør- og investorfirmaet Øens Invest store planer for en gammel industrigrund godt hundrede meter længere mod nord — på nabogrunden til Vilhelm Lauritzens gamle lufthavnsterminal fra 1939.

Her finder du et større område præget af gamle lager- og industribygninger, der tidligere husede tagpapfabrikken Icopal og asfaltfabrikanten Peab.

Men fremover vil kvadratmeterne blive brugt til noget ganske andet.

Kultur og sport på kanten af lufthavnen

"Flyverbyen" bliver navnet på en ny bydel på området, og planen for de 80.000 m2 er, at der fremover både skal være kultur- og sportsaktiviteter og småerhverv indenfor håndværk, kunst og design.

I oplægget nævnes i flæng aktiviteter som padel-tennis, klatring, catering, værksteder, fitness og mikrobryggeri som mulige anvendelser fremover.

Arealet svarer til knap 7 x Rådhuspladsen, så der vil være plads til en hel del nye aktiviteter her for enden af Amagerbrogade, som herude er blevet til Amager Landevej.

Og vi er trods alt kun knap seks, næsten snorlige, kilometer fra Torvegade på Christianshavn, så området vil potentielt også kunne tiltrække besøgende fra mere centrale del af København — afhængigt af, hvor tiltrækkende de nye trækplastre bliver, selvfølgelig.

Tårnbys borgsmester Allan S. Andersen (S) ser umiddelbart positivt på visionerne, men understregede, da han besøgte gruden i sommer, at ny udvikling skal ske i respekt for de nærmeste omgivelser.

Til dét formål bliver en ny lokalplan formentlig nødvendig. Den skal give mulighed for, at nogen af områdets 42 nuværende erhvervsbygninger kan ombygges og genanvendes til sport, fritid og kulturelle aktiviteter — og at en hel del af de ældre industribygninger kan forsvinde til fordel for nye.

Tårnby Kommune har sat gang i for-høringer til den nye lokalplan, der løber frem til 1. februar. Og for at tage temperaturen på de lokales ønsker afholder Øens Invest den 26. januar et borgermøde på Amager Landevej-grunden. 

Har også gang i Kløvermarken

At forvandle gammel Amager-industri til ny anvendelse er ikke noget Øens Invest kommer sovende til. Firmaet opstod som 'Øens Murerfirma' i 1991 og har blandt andet specialiseret sig i renoveringer af gamle københavnske ejendomme. 

I 2015 købte de området langs Raffenerivej 6-10 i den nordlige del af Amager, som de døbte "Kløverbyen". De tidligere industriejendomme øst for Kløvermarken rummer i dag et lignende kreativt miljø med kontorfællesskaber og showrooms for designere, kunstnere og iværksættere.

På den længere bane er samme område dog af Københavns Kommune udset til at rumme et endnu større byudviklingsprojekt.

Indtil videre optræder det såkaldte 'Kløverkvarteret' blot som et perspektivområde i kommunens visioner — og dermed må man indtil videre må vente til 2031, før byudvikling af væsentlig karakter når herud. 

Det stoppede dog ikke firmaet Skanska, der for nogle år tilbage fremlagde deres bud på et vidtstrakt tæppe af nybyggeri på området langs Øresund.

Kvarteret vil ultimativt binde udviklingen langs Amager Strandvej i syd sammen med Amager Bakke og Refshaleøen mod nord, men er altså udset til først at gå i gang om tidligst otte år — blandt andet fordi, men gerne vil have metroen til området først.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Valby
Et indendørs mødested for både voksne og børn — dét mangler i mange af Københavns bydele, mener SquareOne Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling