pixel

Moske i Nørrebroparken

En bro over en usynlig barriere.

moske nørrebroparken Frederik Mads Svendsen

STATUS

Denne vision har modtaget 48 % positive stemmer
Stemmer i alt 64 Du kan afgive din stemme ved at klikke på pil op eller pil ned

Dette er et projekt, der tager udgangspunkt i det multikulturelle Nørrebro. Projektet er en ide til, hvordan København kan bringe mennesker fra forskellige kulturelle baggrunde sammen og dermed starte en proces, hvor fordomme nedbrydes og samhørighed skabes.

Mit forslag er en moske, som vil passe ind i det store græsareal på Nørrebroparken.

Min ide er at bygge en transparent moske med kuplen i glas. Dette giver en direkte forbindelse imellem jord og himmel og solen oplyser hele moskeen fra forskellige vinkler. De klassiske arkader som omgiver moskeen er lavet lettere med tynde søjler for at bevare en grøn flade. Tagene er formet med inspiration fra bæltedyr og er fremstillet i transparent glasfiber. Skallerne er alle formet forskelligt for at symbolisere Nørrebros mange ansigter (kulturer/religioner).

Arkaderne skal danne rum for små butikker og cafeer, men i kontakt med det arabiske tema. Det hotte spot blive en terrasse til en arabisk cafe som serverer arabisk kaffe og myntete. Haven er inspireret af den danske botaniske have i København og indeholder planter og træer fra Mellemøsten og har et arabisk inspireret bassin i midten af haven for at skabe plads til plask og leg.

Problemstilling

Danmarks og Europas største udfordring i disse år er håndteringen af en stigende flygtningestrøm, hvoraf et flertal har en mellemøstlig baggrund. Succesfuld integration af disse nytilkomne personer er derfor historisk vigtig. Tidligere tiders forsøg på at integrerer folk med anden etnisk baggrund end dansk har imidlertid ofte haft utilsigtede konsekvenser.

Dette er tydeligt illustreret af den usynlige skillelinje, der gennemskærer Nørrebroparken, hvor landskabet på den ene side er præget af betonhuse, der primært huser folk af anden etnisk baggrund og på den anden side består af klassiske københavnerhuse, hvor mange danske familier bor.

Dette projekt skal derfor ses som et forsøg på at besvare spørgsmålet: Hvordan kan vi skabe en bro, der formår at krydse denne usynlige barriere? Hvordan kan vi starte en proces, hvor stigende segregering afløses af begyndende integration?

Ved at bygge en transparent moske midt i den symbolske skillelinje, der gennemskærer Nørrebroparken, vil man skabe et rum, hvor den arabiske kultur kan invitere den etniske dansker indenfor. Dermed skabes et rum, hvor kulturerne mødes og integreres.

Mest læste

kommentarer

Gode visioner
Er du registreret bruger på Magasinet KBH kan du sætte dit præg på København. Stem visioner op og ned … eller vis din egen frem
Ikon læs mere

relaterede
visioner

relaterede
artikler

  • Byens Rum
  • København
København har fået sin anden nybyggede moské på et år. Denne gang i en mere farverig og traditionel udformning.

seneste
visioner

  • Visioner
  • Valby
Et indendørs mødested for både voksne og børn — dét mangler i mange af Københavns bydele, mener SquareOne Arkitekter.
  • Visioner
  • Valby
Klubber og foreninger i Valby Idrætspark har en ambitiøs vision om at lave området til en hel idrætsby.
  • Visioner
  • Nordvest
Overdækning af Helsingørmotorvejen til et grønt byrum, der byder velkommen til København.
  • Visioner
  • København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.