pixel

Transformation af Tårnby Vandtårn

Et prominent tårn uden funktion genbrugt med spa på toppen og boliger på kroppen.

spa i tårnby vandtårn

STEM

Denne vision har modtaget 94 % positive stemmer
Stemmer i alt 105

Der er 183 vandtårne i Danmark i dag. De fleste af dem står tilbage som levn fra en svunden tid, deres funktion som opbevaring og forsyning af vand for lokalområderne overflødiggjort med tiden. Og på trods af at man verden over har gennemført flere projekter, der gentænker og genbruger vandtårne, er der meget få eksempler her i Danmark, med Dorte Mandrups transformation af Jægersborg Vandtårn som det bedst kendte.

Samtidig dominerer en bølge af recycling/upcycling den danske design og arkitekturindustri – og med det må nødvendigvis også følge en bevidsthed om at genbruge eksisterende bygninger, der har mistet deres oprindelige funktion. Bygninger, der med strategiske modifikationer kan tjene et nyt formål og spille en ny rolle.

Eftersom hovedstadsområdet vurderes at fortsætte med at vokse med ca 10.000 mennesker årligt i de kommende år, vil den nuværende mangel på (betalelige) boliger fortsætte. Der er et alarmerende behov for studieboliger, og i takt med Københavns voksende betydning som international business hub, mærker byen i øjeblikket også et øget behov for midlertidige boliger for udstationerede eller pendlende forretningsfolk. Alt dette er velkendt i byggeindustrien.

Pejlemærke med større potentiale

Det er med dette i tankerne, at vi hos SquareOne har kastet blikket på Tårnbys ikoniske vandtårn, der i flere år har stået hen som et prominent bygningsværk men uden reel funktion. Dets placering gør det interessant for forretningsrejsende og for internationale lufthavnsarbejdere: tæt på business hub i  Ørestad, lige ved siden af lufthavnen i Kastrup, midt i et hav af villaveje – Tårnby Vandtårn er et velkendt, urbant pejlemærke, der ikke udlever sit potentiale.

Kort
Vandtårnet i Tårnby

Eftersom det ikke er en fredet bygning og eftersom lokalområdet er meget interesseret i vandtårnets fremtid, er det oplagt at spekulere i tårnets anvendelsesmuligheder. I pressen og på sociale medier er der over årene fremlagt mange mere eller mindre gode bud på, hvad tårnets øverste etage kan bestå af: en restaurant, en café, en klatre-forening?

Men det giver næppe mening at fokusere så ensidigt på tårnets top alene. Vi vil argumentere for, at en solid og troværdig forretningscase for transformation af vandtårnet bliver nødt til at bibringe bygningen en reel funktion, der møder et reelt behov i det nuværende bylandskab, som for eksempel manglen på små boliger. Tårnet behøver ikke fastholdes i rollen som tårn med dertilhørende begrænsede muligheder. Samtidig fortjener denne slags vartegn heller ikke at blive reduceret til et spørgsmål om kvadratmeter, hvorfor det er afgørende stadig at holde fast i dets lokale betydning.

I dette tilfælde en betydning, der knytter sig til vand.

Vand på toppen, bolig i kroppen

Vi foreslår derfor en dobbeltsidet strategi, hvor tårnets krop udfyldes af boligenheder på komfortable 30 m2, hvorimod toppen indtager funktionen som et offentligt spa og bad ved at transformere den eksisterende vandtank.

Strukturens symmetriske betonskelet med indre spændbjælker giver en unik mulighed for at ophænge op til 48 boligenheder direkte på bygningen. Ved at udelade enkelte enheder fra den symmetriske struktur, kan vi opnå et antal dobbelthøjde fællesarealer med delt køkken og fællesspisning, fælles stue, mødelokaler, endda små haveområder, med mere.

Stueetagen rummer en fælles lounge/café og parkeringsareal for cykler. På denne måde bliver tårnets fascinerede, næsten højtidelige indre struktur synligt for alle dets brugere.

På toppen transformeres vandtanken om til et to-etagers spa. Den nederste etage udnyttes til svømmebasin og omklædningsrum, og den øverste etage forvandles til et spa-område med en fænomenal 360 graders udsigt over byen og lufthavnen.

Hvis man vil boligmanglen til livs, findes der andre og mere gunstige og bæredygtige metoder end nedrivning og opførelse af generiske boliger. Der er uanede potentialer i de utraditionelle og udtjente bygninger – og lige præcis Tårnby Vandtårn kan løfte små, overkommelige og attraktive boliger til et uventet niveau, der er til gavn og glæde for København.

SquareOne er en københavnsk tegnestue med speciale i at spotte og udvikle visionære ideer. Følg med på www.sq-1.dk, samt på tegnestuens Facebook og Instagram.

Mest læste

Gode visioner
Er du registreret bruger på Magasinet KBH kan du sætte dit præg på København. Stem visioner op og ned … eller vis din egen frem
Ikon læs mere

relaterede
visioner

relaterede
artikler

seneste
visioner

Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.
close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling