pixel

Højtravende idé: Lav en badesø i toppen af Brønshøj Vandtårn

Den lokale borgergruppe bag projektet Delte Vande vil krone Brønshøjs vartegn med et miljøvenligt indendørs svømmebad i de gamle drikkevandstanke.

brønshøj vandtårn badesø

Brønshøjs fredede vandtårn har været tørlagt i mere end to årtier, men nu vil en gruppe borgere fra bydelen have vandet tilbage i tårnet. Det handler dog ikke om at bringe det markante vartegn tilbage til fordums storhed som drikkevandsreservoir, men i stedet om at finde en ny, men beslægtet anvendelse.

Idéen er på den ene side vild og overraskende, på den anden side helt indlysende: Udnyt de to store vandtanke i tårnets top til at indrette et uortodokst svømmebad, hvor borgerne kan få en kold dukkert højt over bydelens tage.

Det er en idé, der langsomt er spiret frem, fortæller Rune Brink Hansen. Han er kulturmedarbejder i Kultur N, der blandt andet driver Kulturhuset Pilegården i Brønshøj, som vandtårnet er en del af. Han er samtidig nabo til vandtårnet, og han har gennem lang tid grublet over, hvordan man bedre kunne udnytte den kommunalt ejede bygning.

»Tårnet er jo fredet, men med et ønske om, at det måske skal have en funktion igen. Men fredningen gør samtidig, at man ikke kan stille så meget op med det. Så hvad gør man, når man stort set kun kan bruge dét, der er?« siger han.

Der har tidligere været en række forslag på bordet — blandt andet om at lave et ceremonirum i tårnet — men prisen har ofte været i den trecifrede millionklasse. Derfor gav ideen om at bygge videre på tårnets tidligere funktion ekstra meget mening.

»Det var arkitekturen, der foreskrev ideen. Det, der tændte mig allermest var, hvordan man kan lave en funktionsmæssig forandring uden at bygge ret meget om. Mit håb er, at det dyreste ender med at blive adgangsforholdene,« siger Rune Brink Hansen.

Naturlig rensning af vandet

Han står nu i spidsen for den gruppe af borgere og interessenter, der under navnet “Delte Vande” forsøger at samle opbakning og fondsmidler til at føre idéen ud i livet.

Gruppen lægger op til, at svømmebadet skal indrettes som en såkaldt naturbadesø, hvilket indebærer, at vandet ikke bliver opvarmet, og at det holdes rent af et biorenseanlæg af rødder, sten og planter. Vandet renses dermed uden brug af klor og desinfektionsmidler. Systemet belaster miljøet mindre end et traditionelt svømmebad og vil alligevel kunne klare 200-400 daglige gæster.

Selve koldtvandsbassinet skal anlægges i vandtårnets cylinderformede indre tank, der har en diameter på 17 meter, mens biorenseanlægget bliver etableret under en gangbro i den ydre tank. I den ydre tank vil der desuden blive indrettet sauna og omklædningsfaciliteter.

Udsigtsdæk på toppen

Initiativtagerne lægger desuden op til, at der kan indrettes en café på “tekniketagen” under vandtankene, og at man anlægger et trædæk med hegn omkring på tårnets top, så besøgende kan nyde udsigten over København og omegn fra 34 meters højde.

Planen er, at tårnets 20 meter høje underetage skal fortsætte i sin nuværende funktion som koncert- og eventsted.

Rune Brink Hansen har derudover et håb om, at hele projektet kan få en ekstra kunstnerisk og formidlingsmæssig funktion, blandt andet med udstillinger, som man kan opleve, mens man lytter til det klukkende vand i biorenseanlægget.

»Jeg synes godt, man kunne have brug for en vandkirke — et sted, hvor man dyrker vandet på en anden måde end ellers. Jeg håber, at det kan blive et sted, hvor man formidler endnu bedre, hvad vand er, end man kan andre steder,« siger Rune Brink Hansen og forklarer, at projektets navn, “Delte Vande”, netop skal signalere denne dimension — fordi vand er noget, vi deler med resten af jordens arter.

Det kolde gys

Samtidig tror han på, at tidsånden er med projektet. Selv om vandtårnet ligger lidt afsides midt i et parcelhuskvarter, og selv om flere kritikere har kaldt projektet elitært, håber Rune Brink Hansen, at den stigende udbredelse af koldtvands- og vinterbadning vil kunne trække besøgende til.

»Flere og flere kan godt se, at det er fedt at få et koldt gys. Det er ikke for den hårde kerne længere,« siger han.

Delte Vande har fået den tyske virksomhed Polyplan, der er eksperter i naturbadesøer, til at udarbejde et skøn over udgifter til ombygning og drift. Nu er gruppen gået i gang med at skabe opmærksomhed og samle opbakning fra borgere og politikere. 

I de kommende uger vil man desuden begynde at lægge følere ud til blandt andet Lokale- og Anlægsfonden samt Realdania. Hvis alt går efter planen, vil badesøen kunne åbne i 2023.

Det er i øvrigt ikke første gang, at ideen om at lave et svømmebad i toppen af et vandtårn er blevet luftet. Arkitektfirmaet SquareOne har her på Magasinet KBH tidligere fremlagt en vision om at transformere Tårnby Vandtårn til et boligtårn med en to-etagers spa med svømmebassin i toppen.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Valby
Et indendørs mødested for både voksne og børn — dét mangler i mange af Københavns bydele, mener SquareOne Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling