110 år gamle haver er publikums "nye" favorit
Københavnerne har udpeget fornyelsen af Bispebjergs Helende Haver som det bedste nye, der er sket i København i 2022.
Det er måske et vink med en vognstang, at det blev et grønt område, der løb med 'Publikumsprisen 2023'.
Hvert år uddeler Københavns Kommune priser til de bedste nytilkommere fra året før, og siden 2018 har publikum fået lov til at give deres besyv med og pege på en favorit.
De nominerede er både nybyggerier, renoverede bygninger og bymiljøer, og selv om der var en klar overvægt af byggerier i opløbet, så var det Bispebjergs Helende Haver, der løb med en klar sejr.
Hele 32% af de i alt 3.156 stemmer, der blev afgivet, gik til de grønne haver, der omgiver Bispebjerg Hospital. På en andenplads kom Spejderhuset i Brønshøj med 24% af stemmerne, og en delt tredjeplads gik med 9% hver til Pasteurs Tårn i Carlsberg Byen og endnu en grøn spiller i form af Fremtidens Gårdhaver ved Tomsgårdsvej.
Heling i 110 år
Bispebjergs Helende Haver er langt fra nye, men har ligget som en grøn oase i byen siden 1913, hvor de blev anlagt af havearkitekt Edward Glæsel.
Glæsel var en af Danmarks mest betydningsfulde havearkitekter, og haverne, der blev skabt med ambitionen om at fremme helingen hos de indlagte patienter på Bispebjerg Hospital, var et af hans sidste værker.
Haverne blev desuden udviklet i tæt samarbejde med arkitekt Martin Nyrup, der slog stregerne til det fredede Bispebjerg Hospital og også står bag blandt andet Københavns Rådhus.
De lindrende haver har i mere end 100 år været en del af hospitalets særkende, men med tiden er der alligevel blevet ændret en del på den oprindelige beplantning, ligesom der har sneget sig flere græsarealer ind.
104 år gammel i 2017 var haveanlægget så præget af tidens tand – og mange af haverne svært tilgængelige for patienter i eksempelvis kørestol – at der var behov for en større restaurering.
De nødvendige midler til den ønskede fornyelse donerede Den A.P. Møllerske Støttefond i 2018, hvor Bispebjerg Hospital fik 35 millioner kroner til at genskabe de fredede patienthaver.
Blomstrer i længere tid
Bag omdannelsen står Erik Brandt Dam Arkitekter og Charlotte Skibsted Landskabsarkitekter, der med respekt for de oprindelige tanker har fornyet hospitalets helende haver og åbnet dem mere op for omverdenen.
De originale haver var oprindeligt meget rige på plantearter og særligt af den blomstrende karakter. Derfor har de to arkitekter stået på hovedet i Edward Glæsels omfattende botaniske plantelister for at genskabe den store planterigdom.
Således er De Helende Haver genskabt med nye blomstrende træer som syren, kirsebær og guldregn samt buske, løgplanter og stauder, der giver haverne en meget længere blomstringsperiode gennem hele året.
De store variation af blomster af planter øger også havens biodiversitet, så der gerne skulle komme langt flere bier og insekter til i fremtiden.
Udover en plantemæssig opgradering er haveanlægget med omdannelsen gjort mere tilgængeligt med opgraderede stisystemer, niveaufri adgang og nye belægninger, der også gør det muligt for sengeliggende patienter og kørestilsbrugere at benytte de fredfyldte, grønne oaser.
Derudover er hele området blevet bundet bedre sammen med opgraderede stisystemer og nye ind- og udgange til haverne, der inviterer besøgende til at gøre ophold under de smukke, gamle træer.
Derudover er haver og veje blevet sikret mod fremtidige skybrud, ligesom 52 nye træbænke skal invitere såvel patienter, hospitalets medarbejdere som forbipasserende til at tage et hvil.
Haverne er fortsat åbne for patienter, pårørende, ansatte og den øvrige offentlighed.
Københavnerne vs. fagfolk
Kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV) er enig i københavnernes dom, selv om der er "noget godt at sige om alle årets nominerede projekter":
"Jeg kan godt forstå, at prisen er gået til De Helende Haver, som også var blandt mine favoritter. Her findes en have, som kan bruges af alle, og som har en funktion af at være helende. Alle har godt af at komme ud og få noget frisk luft, uanset om man er patient eller besøgende. Det er dejligt, at der i Bispebjerg er et område, der er godt for sjælen."
Mindre imponerede var københavnerne dog over de 189 nye ungdomsboliger, der er vokset frem ikke langt derfra på Hermodsgade tæt ved Skjolds Plads, hvor man har bygget oven på de svungne former på en bevaringsværdig industribygning fra 1936.
Sammen med ombygningen af Ørkenfortet og renoveringen af KB32 på Kalvebod Brygge modtog de tre renoveringer færrest stemmer fra københavnerne.
Til gengæld besluttede det faglige bedømmelsesudvalg bag Københavns Kommunes Bygningspræmiering at hædre såvel Bispebjergs Helende Haver og Hermodsgade Ungdomsboliger sammen med Kampsportens Hus og det helt særlige spejderhus i Brønshøj.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!