pixel

Spil om det på SMK

Statens Museum for Kunst har installeret brætspil midt mellem de klassiske malerier.

kbh magasin

Fakta

Match-SMK

Et brætspil for 3-4 museumsgæster på Statens Museum for Kunst.

Udviklet til familier med børn mellem 6 og 10 år – men alle må være med.

Fast installeret element i samlingen 'Europæisk Kunst 1300-1800', der er programsat indtil 2016. Og har gratis adgang.

Match-SMK bygger på historiefortællingsspillet Match! fra spilvirksomheden Tankespil.

Spillemøblet er designet af Anna Hedvig Braat og Pernille Jensen.

På Statens Museum for Kunst sidder en mand på en træbænk og fortæller sine to døtre en historie. Historien handler om, hvordan Zeus kæmpede bravt mod giganter og kykloper, og døtrene, begge i godnathistoriealderen, lytter tryllebundne til faderens fortælling, mens de skæver til et gammelt maleri på væggen.

Men de tre er ikke i gang med en traditionel familieudflugtsanalyse af 'Titanernes fald', malet af Cornelis Cornelisz. van Haarlem omkring 1590. De er i gang med et slag Match-SMK – et nyt brætspil, indbygget midt i udstillingen 'Europæisk Kunst 1300-1800', med de omgivende mesterværker som hovedpersoner.

match-smk_3.jpg

Point for fri fortolkning

Faderen og døtrenes bænke går i ét med et træbord imellem dem, hvorpå fire rammer med farvede kugler er klar til at tælle point. Bordet rummer også en masse træbrikker med fotografier af ting og sager af nyere dato, for eksempel en mariehøne eller en grillpølse, og efter tur fortæller deltagerne hinanden historier ud fra de gamle billeder på væggene og de nutidige billeder på brikkerne.

Når alle har fortalt deres historie, skal der afgives stemmer, der afgør, hvem der har fortalt den bedste. Og selvom faderen kendte myten om Zeus' kamp ud og ind, går sejren til den ældste datter, som fortæller om kærlighed, helte og enhjørninger, selvom der slet ikke er sådan nogle med på Haarlems værk.

At kunstquizze med Match-SMK handler nemlig ikke om at ramme faktuelle omstændigheder i billedernes samtid og egentlige historie, som det plejer. Det handler om fri fortolkning og om at fortælle en god historie.

Til både fantasi og vidensbank

Brætspilsmøblet er et blandt flere nytænkende initiativer i den faste udstilling af ældre europæisk billedkunst, som SMK både vil udfordre din fantasi og udvide din viden med.

Flere af de klassiske skilderier har fået deres egne lydspor, og et digitalt bord er spækket med informationer om malerkunsten – blandt andet små film, hvor kunstnere som Lilibeth Cuenca Rasmussen og Kaspar Bonnén inviterer med på en perspektiveringsrejse gennem værkernes historier.

match-smk_2.jpg

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Nordhavn
Kan et fiskemarked være med til at give Nordhavn lidt tiltrængt identitet og en stærkere kobling til det vand, der omgiver byens nye boligområde?

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling