pixel

Anders And-adresse i det nye Valby

Navnkundige Paradisæblevej er blandt fremtidens frugtige vejnavne i den nybyggede boligbydel på det gamle Grønttorvet.

grønttorvet polyform

Alle tegneserie-læsende børn og voksne ved, hvem der bor i huset på Paradisæblevej 111. Anders And og nevøerne er ifølge vores kilder i Andeby ikke ved at flytte til København – men det er deres adresse, i en fremtidig kombination med postnummeret 2500 Valby.

Der er transformationen af erhvervsområdet Grønttorvet til boligkvarteret Grønttorvet (i en periode kaldet Ny Valby) begyndt at materialisere sig, så det er på tide at finde navne til alle de nye veje, der skal opstå mellem nybyggerierne på den store grund mellem Gammel Køge Landevej og Vigerslev Allé. Og i tråd med fortiden som engrosmarked og distributionscenter for frugt og grønt har Vejnavnenævnet i Københavns Kommune udset sig et æbletema.

Kvarterets kommende grønne hjerte, samlingspunkt og attraktion skal derfor hedde Æbleparken – en bypark skabt mellem stålskelettet fra Grønttorvets gamle handelshal. Paradisæblevej bliver den meget centrale gade, der går hele vejen rundt om Æbleparken (dog formentlig uden at blive lang nok til at nå op på et husnummer 111).

Yderligere 19 æblesorter er udvalgt til at lægge navn til alle de kommende små og lidt større veje på kryds og tværs af æblekvarteret. Vejnavnene tæller både de ligefremme og småpoetiske som Ingrid Marievej, Kongeæblevej og Morgendugvej.  De let tungebrækkende som Mutzuvej og James Grievevej. Og så de decideret eksotiske som Cox Orangevej  og Belle de Boskoopvej.

Værkstedvej og Torveporten får lov at beholde deres eksisterende navne, mens Grønttorvet, Frugtmarkedet og Torvekanten udgår som adresser i København.

Byens politikerne skal stadig stemme om det, men bliver der flertal for de nye vejnavne til Grønttorvet, træder de i kraft 1. februar 2017. Se alle de foreslåede vejnavne og deres placering i æblekvarteret på kortet her:

Udviklingsselskabet bag Grønttorvet har for nylig valgt at gå væk fra navnet Ny Valby og tilbage til den gamle betegnelse for området. Efter planen skal det blive en bæredygtig bydel, der har en mere blandet boligsammensætning  med flere økonomisk tilnærmelige lejeboliger og almene boliger end andre af Københavns udviklingsområder som Carlsberg, Nordhavn og Amager Strand.

Her på Magasinet KBH kan du læse mere om hele masterplanen for Ny Valby og følge udviklingen på Grønttorvets projektside.

Opdatering: Byens politikerne har vedtaget vejnavnetemaet for Grønttorvet, dog med en væsentlig ændring – byparken skal ikke hedde Æbleparken, men Grønttorvsparken.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling