pixel

Bilgade gennem Fælledparken skal væk

Den skærer sig gennem byens største park, men nu skal Edel Sauntes Allé bruges til andet end biler.

Fælledparken gade

'Edel Sauntes Allé' er måske ikke et gadenavn der ringer klokker i mange københavnske ører.

Men mange har gået eller kørt på den — og en del af dem har formentlig undret sig lidt over, hvorfor Edel Sauntes Allé overhovedet eksisterer.

Gaden bugter sig nemlig igennem Fælledparken, der ellers er et rekreativt område med sø, picnic-spots, fodboldbaner, legepladser og meget andet.

Og den tjener ikke umiddelbart noget transportmæssigt formål, da den blot forbinder Øster Allé med Nørre Allé, som i forvejen møder hinanden meget tæt på — lige ved Vibenshus Runddel.

Så en bil kan bare køre udenom, og behøver ikke køre gennem parken.

At pladsen derfor burde kunne bruges til noget bedre, er en tanke man for nyligt tænkte hos både Enhedslisten, Radikale Venstre og SF på Københavns Rådhus.

Derfor stillede de tre partier i december i fællesskab et forslag om, at man lukker gaden permanent og at man i stedet undersøger mulighederne for at anlægge f.eks. fodboldbaner og legepladser på arealet.

Tid til opgør med bilerne

Partierne sagde ved den lejlighed:

"Edel Sauntes Allé er i dag en allé med smukke træer, der skærer gennem hjørnet af Fælledparken under trækronerne. [Den trækker] imidlertid asfalten gennem parken, og biler fylder lejlighedsvist vejen op og tager pladser fra potentielle aktiviteter for københavnerne."

Ikke mindst da der nu er kommet både metro og bedre bus-infrastruktur til nærområdet, mener partierne, at der bør laves om på dét:

"Tiden er kommet til et opgør med bilers forret til det offentlige område, og i særdeleshed den historiske opdeling af grønne områder som Fælledparken."

Sådan lød det i forslaget, og kun Konservative, Venstre og Nye Borgerlige stemte imod. Dermed bliver fremtidens Fælledpark formentlig kun skåret over af én bilgade: Øster Allé.

Lokale vil have helhed 

Edel Saunes Allé løber i Fælledparkens vestlige side, og ud over at tage areal væk fra det grønne, har den en opdelende effekt. Derfor kan Fælledparkens vestlige del i dag opleves noget adskilt fra den øvrige park. Med gaden fjernet kan man samle Fælledsparken i højere grad, end det er tilfældet i dag.

Netop det samlende er den eneste anke mod planerne, man nu har hos Østerbro Lokaludvalg, som ellers er positivt stemt.

Med flertallet for planerne på Københavns Rådhus er embedsværket på rådhuset sat til at lægge en plan for, hvordan de frigivne kvadratmeter udnyttes bedst muligt.

Men hos lokaludvalget mener man ikke, at det er tilfredsstillende blot at erstatte bilvejen med nye funktioner der bliver placeret, dér hvor der nu opstår plads.

I stedet ønsker man, at området tænkes ind i en helhedsplan for hele Fælledparken, så man skaber "den bedst mulige park for østerbroerne og øvrige brugere". Og dét ønske har man nu sendt i et svar til politikerne på Københavns Rådhus.

Edel Sauntes Allé bruges i dag ikke mindst som parkeringsgade, og partierne på rådhuset havde en enkelt betænkelighed ved forslaget fra Enhedslisten, Radikale og SF.

Ikke mindst når der er arrangementer i Parken er pladserne nemlig fuldt belagt, og derfor ønskede Socialdemokratiet, at embedsværket også undersøger mulige alternativer til de mange P-pladser, der vil forsvinde når Edel Sauntes Allé forlader denne verden.

Dén detalje kunne alle partier tilslutte sig — også Venstre, Konservative og Nye Borgerlige.

Hvem var Saunte?

"Men hvem var Edel Saunte egentlig?" spørger man måske sig selv her ved artiklens udgang.

Hendes fulde navn var Edel Margareta Enrica Els Høst Saunte — men dét blev altså vurderet lige det længste, da skiltene til gaden i Fælledparken skulle udformes.

Saunte levede fra 1904 til 1991 og var Københavns første kvindelige borgmester. Det blev hun i 1962, da hun fik ansvaret for byens sundhed og de beboelsesejendomme, som Københavns Kommune ejede dengang.

Hun var borgmester i 10 år og var også aktiv i kampen for at sikre rettigheder til kvinder.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

René Nielsen
Dårlig i´de... Vejen anvendes som en vigtig forbindelsesvej til Frederik V's Vej og bagsiden af Riget. Hvis noget skal ændres, så fjern det stykke af Edel Sauntes Allé, der går fra Øster Allé og frem til Universitetsparken.
emileskesen
Det er en god ide, men ambulancer fra nord kan ikke komme ind på traumecenteret på Riget hvis den vej ikke eksisterer. Så skal de hele vejen ned til Blegdamsvej / Tagensvej krydset og rundt. Jeg tænkte det var derfor den vej er der?
Lars Barfred 1
Eller luke Øster Allé mellem Parken og Vibenhus Rundel og Edel Sauntes Allé mellem Øster Alle og Universitetsparken.
Lars Barfred 1
Luk Øster Allé i stedet!
Lars Barfred 1
Tænker man så må lave en ny korridor for ambulancer der kommer nord fra til Rigets akutmodtagelse, ellers får de fremover en væsentlig omvej ???
Lars Fischer Lars Barfred 1
Man kan komme ind på Juliane Maries vej fra Nørreallé, før Tagensvej. Det må helt sikkert være et problem, der kan løses.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling