pixel

To sider af Valby mødes i nyt boligbyggeri

Gammelt og nyt forenes i det centrale Valby, hvor kommende byggeprojekt fortætter byen ind i baggården.

valby langgade

En af Valbys mange herligheder er den unikke oplevelse, man kan få, når man runder et hjørne og pludselig føler sig transporteret fra den pulserende metropol til en lille, hyggelig landsby. 

Den oplevelse må ikke gå tabt, lød det fra medlemmerne af Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune, da de tidligere på året behandlede den såkaldte startredegørelse til et byggeprojekt i det centrale Valby

Projektet omfatter nemlig halvdelen af en karré, som ligger ved netop et af de hjørner, hvor man bevæger sig fra storbyens høje etageejendomme langs Søndre Fasanvej og Toftegårds Allé til landsbyens lave bebyggelse i Valby Langgade og omkring Tingstedet.

Af samme grund er flere bygninger, der oprindeligt stod til at blive revet ned i forbindelse med projektet, bevaret i det forslag til en lokalplan, som i denne uge blev godkendt af Teknik- og Miljøudvalget.

Det gælder blandt andet et gammelt baghus og de to gulmalede bygninger ud mod Valby Langgade, der i dag rummer blandt andet en osteforretning og en Netto-butik.

Hele projektet er afledt af, at fagforeningen 3F rykker ud af sine hidtidige kontorer i sidegaden Lillegade. Det er her den mest synlige transformation ifølge planerne vil finde sted.

3F’s kontorbygning, der er bygget i 1990’erne, skal rives ned, og i stedet skal der opføres et flerdelt kompleks, som blandt andet skal rumme ungdomsboliger, almene boliger, et beboerhus og en udvidelse af Nettobutikken. 

Baghuset vender tilbage

En del af nybyggeriet bygges sammen med de oprindelige huse ud mod Valby Langgade, så der blandt andet dannes en hævet gårdhave til beboerne oven over supermarkedsudvidelsen.

Ud mod Valby Langgade fyldes mellemrummet mellem to oprindelige bygninger ud med en ny bygning med almene boliger, som strækker sig bagud og ind i gårdrummet.

Projektet går i det hele taget imod den udbredte trend med at rydde baggårdene og anlægge store, åbne gårdrum. Her bliver der i stedet bygget tæt i gårdrummet — som i dag primært anvendes til parkering — med dels et nyt baghus med endnu flere ungdomsboliger, dels en nybygget børneinstitution.

Nybyggeriet, der er tegnet af Entasis Arkitekter, forsøger at  tilpasse sig områdets unikke overgang fra lav til høj bebyggelse med en trinvis forøgelse af etagehøjden — fra to-tre etager ud mod landsbyenden i Lillegade og Valby Langgade til fire-fem etager i gårdrummet og ud mod Møllegade, hvor karrébyen tager over.

Samtidig skal forskydninger og variationer i de nye bygningers udtryk få dem til at falde mere naturligt ind i den meget varierede arkitektur, der i forvejen præger området.

Modstand mod fortætning

I alt skal der opføres et samlet etageareal på 6.900 m2, heraf 4.700 m2 boliger, 2.000 m2 til daginstitutionen og 800 m2 til udvidelsen af supermarkedet.

Under nybyggeriet anlægges der en parkeringskælder, og mellem husene indrettes et grønt gårdmiljø med træer, højbede og facadebeplantning, som vil være offentligt tilgængeligt via en passage fra Valby Langgade til Møllegade.

De Konservative og Dansk Folkeparti stemte begge imod lokalplanforslaget med den begrundelse, at man ønsker at bevare det historiske miljø og det grønne præg, og derfor ikke kan godkende en fortætning af byggeriet i området.

De øvrige partier stemte for lokalplanforslaget, der nu vil blive sendt i offentlig høring i otte uger.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling