pixel

Chiaras valg

  • Jonas Carpignano
  • premiere 8. september 2022
  • 4.02

Chiaras valg

Fakta

DRAMA

Originaltitel: A Chiara

Premiere 8. september 2022

For barnets skyld. Ren beskyttelse. Og for at give barnet et valg. Mafiaparole på begge sider af loven, to forskellige manerer, og unge mennesker fanget i dilemmaer om fremtid, familie og tryghed.

I den syditalienske Calabrien-region har staten siden 2012 tvangsfjernet børn - anbragt i plejefamilier til de bliver 18 år - for at beskytte dem mod den magtfulde ’Ndrangheta-familiearv og chancen for valget om et andet liv. Men blodsbånd og familietraditionter er stærkere end man forestiller sig.

Det ses tydeligt i den indledende sekvens, hvor familiefejringen af Giulias (Grecia Rotolo) 18-års fødselsdag spiller i højeste festgear. Men det er 15-årige Chiara (Swamy Rotolo), der får den sidste dans med faren (Claudio Rotolo), inden han forsvinder ud i natten. Med rygter om narko- og mafia-forbindelser bliver stemningen mere trykket i den tætknyttede familie, der tysser Chiaras spørgsmål og søgen efter faren med "Jo mindre du ved." Og så vil myndighederne sende Chiara væk.

Stemningen er knugende og med det slæbende tempo indimellem ulidelig. For alt ses og opleves gennem Chiara, så man trækkes ind i hendes sindsstemning og smerte over at blive holdt på afstand, forvirret og såret. De valg hun har er ikke nødvendigvis dem hun tager, og de bliver kun mere skæbnesvangre efterhånden som hun danner sine egne konklusioner. Som dog ikke er helt definitive, og usikkerheden flyder sammen med smerten.

Jonas Carpignanos tredje film fra havnebyen Gioia Tauro er endnu en foruroligende og rørende skildring af et ungt menneskes livtag med radikale omvæltninger. Med den karakteristiske neorealitiske tilgang, der ynder simplicitet og autencitet. For første gang med en kvindelig hovedperson - endda udviklet til Swamy Rotolo og hendes familie i de centrale roller - og med en større emotionel essens. 

Som de forudgående film ’Mediterranea’ og ’A Ciambra’, der tematiserede henholdsvis afrikanske migranter og lokale romaer, handler ’Chiaras valg’ ikke om mafiamiljøet, men excellerer i hverdagssituationerne og -følelserne for et barn på vej mod voksenlivet. I et samfund i moderne udvikling men bundet i traditioner og æresbegreber, der gør valg endnu sværere.

Mest læste

seneste
film

The Whale
4.02

Darren Aronofsky
Tár
5.04

Todd Field
Kysset
3

Bille August
Meter i sekundet
4.02

Hella Joof
The Banshees of Inisherin
4.02

Martin McDonagh
Babylon
3

Damien Chazelle

seneste
scene

Ingvar
3

Fredericia Musicalteater
Grease
4.02

Scandic Falkoner
Giant Steps: Jerome Robbins
4.02

Det Kongelige Teater
Reflections on Joni
4.02

Valby Kulturhus
close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling