pixel

En ny plads i kongehusets nabolag

Designmuseet i Bredgade omdesigner sin forplads for at lokke mere udeliv til den fornemmeste del af byen.

designmuseum danmark cobe

Der er ikke mange oplagte steder at slå sig ned og hænge lidt ud langs palæerne i Frederiksstadens symmetriske gader. Men lige ved Amalienborg og Marmorkirken byder Designmuseum Danmark snart det udendørs og uformelle byliv velkommen midt i Københavns allerfineste kvarter.

Kort
Designmuseum Danmark

Den i dag ret selvudslettende brostensgård foran museet ud mod Bredgade får nemlig et markant makeover, der skal åbne ankomsten op for museumsgæsterne og også lokke forbipasserende til med caféborde og udendørs udstillings­montrer.

»Vi vil gerne give noget tilbage til byen. Den nye plads vil, med respekt for stedets historiske værdi, tilføre området en moderne og tidssvarende profil,« siger museumsdirektør Anne-Louise Sommer.

Designmuseum Danmark hed Kunstindustrimuseet indtil 2011 og har siden navneskiftet femdoblet besøgstallet til at blive et top-5 museum i hovedstaden. 288.000 københavnerne og turister kom i 2017 forbi udstillingerne med industriel design, møbelkunst og kunsthåndværk.

Det sætter pres på de fredede kvadratmeter i det gamle Frederiks Hospital fra 1700-tallet, og derfor rykker billetsalg, butik og café nu ud i en sidebygning på forpladsen som led i omdesignet.

Forvandlingen går i gang i maj, og den nye mere inviterende plads ventes klar i november.

Specialister i københavnerpladser

Pladsen får lagt nye brosten og plantet et par kirsebærtræer, men udover muligheden for en kop kaffe i en forhåbentlig hyggelig atmosfære bliver trækplasteret de skulpturelle montrer, hvor man kan kigge på samtidsdesign uden at løse billet.

Smagsprøver fra museets skatkamre rykkes udenfor i specialfremstillede messingmontrer, der er vejrrobuste fortolkninger af de klassiske udstillingskasser, som designikonet Kaare Klint indrettede museet med i 1920'erne.

Nogle vil stå på på sokler, andre løftes op i højden, og alle vil de lyse op om aftenen for at pirre nysgerrigheden ude på Bredgade.

Renoveringen af de godt 700 m2 plads og 100 m2 sidebygning er lagt i hænderne på de brandvarme arkitekter fra Cobe, der har transformering af københavnske byrum som et af deres specialer.

Tegnestuen står senest bag Røde Kors-trappen på Blegdamsvej og har været med til at tegne hovedstadens mest markante nydesignede pladser, Nørreport og Israels Plads. Cobes principper om at bruge byen som en udvidet dagligstue er også ved at materialisere sig som Karen Blixens Plads (det vil sige det nye universitetstorv ved KUA) og med Alfred Nobels Bro over Frederiksholmsløbet i Sydhavn.

Museet holder åbent under hele omlægningen, der er blevet mulig med en donation på 25 mio. kroner fra Annie & Otto Johs. Detlefs’ Fonde, og allerede er tyvstartet langs Bredgades fortov med istandsættelse af den historiske gitterport.

I sommeren 2019 får pladsen ved Designmuseum Danmark i øvrigt selskab af endnu et aktivt byrum og mødested i Frederiksstaden, når metroen begynder at køre til Marmorkirken og dens opgraderede stationsplads – dog ikke også i Bredgade, men på St. Kongensgade-siden af kirken. 

Emner

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling