pixel

KUA får plads til det hele

Nyt torv ved Københavns Universitet på Amager bliver en af byens største pladser.

kua universitetstorv cobe

Den langvarige fornyelse af Københavns Universitet på Amager afsluttes med et stort ankomstområde med hule cykelparkeringsbakker og udendørs auditorium. Det store nye universitetstorv skal binde det moderniserede KUA sammen og skabe en grønnere forbindelse til naboen Amager Fælled. Området dækker over næsten 20.000 kvadratmeter og kan dermed på areal konkurrere med de største byrum i København.

Fakta

KUA Universitetstorv

Nyt byrum ved Københavns Universitet Amager (KUA).

19.100 m2 med i alt 2.070 cykelparkeringspladser.

Tegnet af Cobe og finansieret af A. P. Møller Fonden.

Forventet indvielse i 2017.

Pladsen bliver omtrent lige så stor som Nørreport og Israels Plads lagt sammen, to andre pladser ommøbleret af de samme arkitekter. Universitetstorvet formgives nemlig af tegnestuen Cobe, hvis store udfordring har været at skabe de studerende og ansatte et indbydende mødested ved universitetet, der samtidig har plads til deres tusindvis af cykler.

Løsningen er spektakulær, for den nye plads bliver et kuperet terræn, hvor en række bakker hæver sig og give plads til cykelparkering inde under deres græsklædte tage.

På Nørreport har Cobe skabt sænkede ”cykelbede” for ikke at overvælde byrummet, og det er den samme tankegang, der er videreudviklet med overdækning ved KUA – mere end 2.000 jernheste skal der kunne efterlades under og omkring bakkerne.

Kort
Universitetstorvet

Undervisningen rykker ud

Lige som universitetets hovedindgange kommer torvet til at ligge i læ på indersiden af KUAs bygninger mod Njalsgade og Islands Brygges metrostation.

Centralt på området indrettes der et stort udendørs auditorium med plads til op mod 1.000 siddende tilhørere op langs bakkesiderne. Tanken er, at auditoriet også skal kunne bruges til koncerter, hvor bakketoppene giver plads til endnu flere stående publikummer. Også en glaspavillon tilbyder sig til udstillinger, forelæsninger og møder.

Men jo længere pladsen kommer mod syd, jo mere overtages belægningen af plæner og plantebede, for at skabe en glidende overgang hen mod Amager Fælled.

KUA Universitetstorv er en gave til Københavns Universitet fra A.P. Møller Fonden og kan efter planen indtages af studerende og andet godtfolk fra 2017.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling