pixel

Ud med diesel­prusterne: I 2025 kører alle Københavns busser på strøm

Hovedstadens forsøg med elbusser går så godt, at der skæres fem år af tidsplanen.

bus i port

I København kører omkring 350 dieselbusser hver dag frem og tilbage på 33 ruter med knap 300.000 passagerer. Men en fremtid med mindre støj og renere luft i hovedstadens gader er nu rykket meget tættere på.

Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune har med kommunens budget 2019 vedtaget, at alle byens bybusser skal udskiftes med elbusser inden 2025.

Det er fem år tidligere end den hidtidige målsætning om at smide dieselprusterne på porten senest i 2030.

Det halve årti er blevet skåret af tidsplanen, efter at københavnere de sidste par år har fået en forsmag på den strømførte bustrafik på linje 3A. For at blive klogere på elbusteknologien har to elbusser i et testforsøg blandet sig med de almindelige bybusser på strækningen mellem Valbyparken og Nordhavn.

De batteridrevne busser giver plusser i både klimaregnskabet og for den lokale luftkvalitet: De bruger tre-fire gange mindre energi til fremdrift end en dieselbus og har ingen udstødning, der udleder partikler i hovedet på fodgængere og cyklister. Desuden larmer de væsentligt mindre, både inde i busserne og ude i gaderne.

Testforsøgets elbusser har også været populære blandt både passagererne og chaufførerne. Mere end ni ud af ti passagerer i 3A'eren er tilfredse eller meget tilfredse med elbussen, og to ud af tre chauffører mener, at arbejdsmiljøet bag rattet er bedre.

Københavns to første faste elbuslinjer bliver 2A og 18, der allerede fra december 2019 udelukkende kører på strøm.

41 elbusser er bestilt og indsættes på de to ruter, svarende til 15 procent af byens bustrafik. Når Metrocityringen åbner til sommer, bliver 2A'eren omlagt mellem Tingbjerg og Refshaleøen, mens 18'eren oprettes som en ny linje, der forbinder Emdrup Torv med Lergravsparken.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv