pixel

Ud med diesel­prusterne: I 2025 kører alle Københavns busser på strøm

Hovedstadens forsøg med elbusser går så godt, at der skæres fem år af tidsplanen.

bus i port

I København kører omkring 350 dieselbusser hver dag frem og tilbage på 33 ruter med knap 300.000 passagerer. Men en fremtid med mindre støj og renere luft i hovedstadens gader er nu rykket meget tættere på.

Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune har med kommunens budget 2019 vedtaget, at alle byens bybusser skal udskiftes med elbusser inden 2025.

Det er fem år tidligere end den hidtidige målsætning om at smide dieselprusterne på porten senest i 2030.

Det halve årti er blevet skåret af tidsplanen, efter at københavnere de sidste par år har fået en forsmag på den strømførte bustrafik på linje 3A. For at blive klogere på elbusteknologien har to elbusser i et testforsøg blandet sig med de almindelige bybusser på strækningen mellem Valbyparken og Nordhavn.

De batteridrevne busser giver plusser i både klimaregnskabet og for den lokale luftkvalitet: De bruger tre-fire gange mindre energi til fremdrift end en dieselbus og har ingen udstødning, der udleder partikler i hovedet på fodgængere og cyklister. Desuden larmer de væsentligt mindre, både inde i busserne og ude i gaderne.

Testforsøgets elbusser har også været populære blandt både passagererne og chaufførerne. Mere end ni ud af ti passagerer i 3A'eren er tilfredse eller meget tilfredse med elbussen, og to ud af tre chauffører mener, at arbejdsmiljøet bag rattet er bedre.

Københavns to første faste elbuslinjer bliver 2A og 18, der allerede fra december 2019 udelukkende kører på strøm.

41 elbusser er bestilt og indsættes på de to ruter, svarende til 15 procent af byens bustrafik. Når Metrocityringen åbner til sommer, bliver 2A'eren omlagt mellem Tingbjerg og Refshaleøen, mens 18'eren oprettes som en ny linje, der forbinder Emdrup Torv med Lergravsparken.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling