pixel

En fotoskat fra det København, der forsvandt

Ny bog er spækket med 692 hidtil ukendte billeder af storbyen, lige inden de store saneringer ændrede den for altid.

rosengadekarre 1972

Dengang i 1960'erne, hvor hovedstaden for alvor begyndte at rydde ud i sine nedslidte og usunde boligkvarterer, begyndte den unge københavner Leif Ziegler at dokumentere den by, der forsvandt.

Fakta

'Byen der forsvandt – København og Frederiksberg i farver 1961-1972'

En fotobog af Leif Ziegler og Allan Mylius Thomsen.

Forord af teknik- og miljøborgmester Morten Kabell.

480 sider i formatet 25,5 x 28 cm.

Udgivet af Løfbergs Forlag, køb til introprisen 348,- inkl. fragt på bogens egen hjemmeside.

Når han hørte, at noget skulle rives ned, tog han ud med sit Rolleiflex-kamera og forevigede de utidsvarende baghuse, sidehuse, trappehuse, svalegange og basarbygninger, inden de var væk for altid.

Først et halvt århundrede senere er den store københavnske fotoskat nu dukket op fra Zieglers arkiver – udgivet som noget så moderne som en bladrevenlig sofabordsbog i stort format.

'Byen der forsvandt – København og Frederiksberg i farver 1961-1972' indeholder således hele 692 farvefotos taget i Rolleiflex'ens karakteristiske kvadratiske format (som nutidens store billeddelingstjeneste Instagram har genoplivet for nye generationer).

Det er byhistorikeren og byvandreren Allan Mylius Thomsen, ham med hatten, der har sørget for at få fotografierne udbredt i bogform og som naturligvis også har sørget for, at de bliver ledsaget af righoldige historiske detaljer og anekdoter.

Fra Amagerbro til Valby, fra Sydvest til Nordvest, guider Ziegler og Thomsen gennem et København af i går.

Kvarter for kvarter, gade for gade, gyde for gyde, baggård for baggård, butik for butik og værtshus for værtshus.

For mange københavnere en genopfriskning af alle de detaljer, de stadig har på nethinden, og for endnu flere en tidsrejse tilbage til et København, de aldrig før har set.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

Alle digtene i Claus Høxbroes nye samling handler om København. Magasinet KBH spadserede en tur og drak en fadøl med ham, mens snakken kredsede om hovedstadens udvikling og troværdighed.

relaterede
visioner

læservision
Nordhavn
Kan et fiskemarked være med til at give Nordhavn lidt tiltrængt identitet og en stærkere kobling til det vand, der omgiver byens nye boligområde?

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling