pixel

En shoppingby på Frederikssundsvej

Husum skal have sit eget storcenter med et helt boligkvarter oppe på taget.

storcenter frederikssundsvej

"Sådan en ting må vi også have," er der måske en brønshøjianer eller to, der har tænkt, under en indkøbstur i nabobydelens nyåbnede Kronen Vanløse. Og i så fald kan de glæde sig over, at et butikscenter pakket ind i tagboliger er lige, hvad der også på vej til deres eget postnummer.

Kort
Butikscenter i Husum

Et par udkantskøbenhavnske kilometer fra Kronen, på tværs af byen ad Ålekistevej/Husumvej, er det møbelproducenten Altikons delvist forladte grund mellem Frederikssundsvej og det udsatte boligområde Gadelandet/Husumgård, der er udset til en genstart som ny shoppingby-i-byen.

Planen er, at man i fremtiden skal kunne shoppe, gå ud at spise og bo på den samme matrikel i Husum. Fabriksbygningerne rives ned  og erstattes af et butikscenter i ét plan, der bygges sammen med den eksisterende Føtex ved siden af på Frederikssundsvej.

Oppe på tagdækket kommer så blokke til i op til fem etagers højde med blandt andet serveringssteder, rækkehuse og lejligheder. Placeret omkring små offentligt tilgængelige tag-pladser og et tag-stinet, der fører hele vejen gennem byggeriet.

I alt bliver det til 34.000 nye etagemeter på hjørnet af Frederikssundsvej og Kobbelvænget, heraf 23.000 til shoppingcenteret og 11.000 til boliger – plus udearealerne og et integreret p-hus for 300 biler. Det er også størrelsesmæssigt ganske lig Kronen Vanløse, der har 24.000 etagemeter butikker og 14.000 med boliger.

Mangfoldig gennemstrømning

Brønshøj/Husums eget storcenter er tegnet af Skovhus Arkitekter for udvikleren TK Development, der senest har opført flere butikscentre i Jylland og Polen. Det bliver ikke kun en direkte udfordrer til Kronen, men også til Big i Herlev, der ligger blot et par kilometer længere ude ad Frederikssundvej.

Godt en tredjedel af boligarealet kan gøres til ungdomsboliger, men sandsynligvis privatudlejede ligesom resten. Det lokale skoledistrikt har allerede en almen boligandel på 42%, og naboblokkene Gadelandet/Husumgård er nyindlemmet på Statens officielle ghettoliste for 2018. Derfor ventes Københavns Kommune her at ville stimulere en mere mangfoldig beboersammensætning ved ikke at udnytte sin ret til at kræve en procentandel almene boliger i nybyggeri.

Ved shoppingcenterets hovedindgang på Frederikssundsvej bliver der indrettet en lille plads med udeservering og en bred trappe op til tagbyen. Langs stierne og passagerne deroppe får gennemstrømningen af mennesker forskellige muligheder for ophold og leg hele vejen til den anden trappe ned igen på bagsiden mod Gadelandet. Der skal plantes bede og i alt 33 større træer i højderne.

Kommunens politikere forventes i løbet af foråret at beslutte sig for, om de vil godkende projektforslaget og sende det i offentlig høring. I så fald kan den endelige vedtagelse følge i efteråret og byggeriet gå i gang i 2019.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling