pixel

Fisketorvets havnebad kan få opgradering til næsten 50 mio. kroner

Første kig på Fisketorvets nye havnebad er klar — en transformation af hele området er formentlig i vente.

Fisketorvet Havnebad

Sæsonen for vinterbadning er i fuld gang, og står det til politikerne i Københavns Kommunes kultur- og fritidsudvalg, får københavnerne snart endnu et havnebad, hvor de kan tage et koldt dyp.

Byens ældste havnebad — der ligger lige ved Fisketorvet med adgang under Cykelslangen — skal nemlig renoveres efter 20 års intensivt brug, der har gjort havnebadet både nedslidt og trist at se på. 

Havnebadet bliver i dag besøgt af op til 65.000 gæster årligt og tilbyder adgang til både børnebassin, svømmebassin og udspring. Men anlægget har ikke handicapadgang, og der er heller ikke mulighed for omklædning, sauna eller vinterbadning. 

Og det er lige præcis nogle af de mangler, som man har arbejdet med at lave et udspil til hos Spektrum Arkitekter og Byggeri København, der er kommunens egen bygherreenhed.  

Vil være mere end et havnebad

Tankerne bag udspillet er at skabe et havnebad, der kan bruges hele året, og som også gerne skal være et sted, der er mere end blot et havnebad — eksempelvis et sted med siddemuligheder, hvor du kan nyde udsigten over havnen.

Derudover skal havnebadet have nem og niveaufri adgang, så både gangbesvarede og handicappede også kan nyde godt af faciliteterne. Og endelig skal havnebadet opgraderes med omklædning, vinterbadning, toiletter og brusere.   

Mens havnebadet på Islands Brygge har fire bassiner, så lægger Fisketorvets opgraderede model atter op til tre styks: Et børnebassin, hvor bunden skråner fra 0,7 - 0,9 meters dybde. Et springbassin med udspringsplatforme på 1,2 og 3 meter. Og endelig et motionsbassin i olympisk længde med 50 meter lange baner.

Inden de første streger blev slået, fik politikerne på rådhuset muligheden for at sætte ambitionsniveauet for byens nye havnebad. Valget stod mellem tre modeller, der spændte fra en basismodel, hvor man udelukkende renoverede de eksisterende faciliteter til en super size model, der udover faciliteter til vinterbadning og omklædning også ville byde på mere "nyskabende" elementer som eksempelvis en udsigtsplatform. 

Dengang pegede man på en komfortabel midtermodel, der blev anslået til at koste i omegnen af 40-45 millioner kroner, og det er altså den, der nu er blevet arbejdet videre med. 

Finansiering i foråret 2023? 

Forslaget er blevet præsenteret for en lang række interessenter — herunder nogle af byens svømme- og roklubber, Vesterbro Lokaludvalg samt By & Havn. 

På baggrund af de input som interessenterne er kommet med, arbejdes der nu videre på projektet, så det forventeligt kan blive spillet ind i forbindelse med overførselssagen i foråret 2023 — også kendt som Københavns Kommunes 'lille budget', hvor overskydende midler fra det forgangne år bliver fordelt til nye projekter. 

Fra byens svømmere var der blandt andet et ønske om at inddele svømmebassinet i motions- og crawlbaner, så det er tydeligt, hvilke baner de mere seriøse svømmere benytter. 

Derudover blev der også udtrykt bekymring ved udsigten til "et nyt Nordhavn", hvis havnebadet — og nok særligt siddereposerne — har åbent døgnet rundt. Således blev der givet et ønske om, at der ”kun” er åbent fra 6:00 til 21:00 hele året.  

Nabo har vokseværk 

Mens det nye havnebad afventer de sidste detaljer — og en anseelig finansiering — så er der fuld gang i udvidelsen hos naboen.

Fisketorvet Shopppingcenter har længe barslet med planer om at blive endnu større, og i første runde vil Fisketorvet få et helt nyt, såkaldt "madunivers" på fire etager. 

Udvidelsen betyder, at Fisketorvets nuværende restaurantområde bliver revet ned og erstattet af et 6.500 m2 stort spiseområde. Her vil der blive åbnet mere op ud mod Kalvebod Brygges vand med kæmpestore vinduespartier og et blødt afrundet hjørne med forskudte etager.

Hjørnet er blevet lidt af et knudepunkt i området, hvor såvel solbadere, shoppere, svømmeglade københavnere som fodgængere krydser hinanden. Og udvidelsen af Fisketorvet betyder altså, at netop hjørnet her også får lidt af en opgradering.

Blandt andet skal restauranterne i bygningens stueetage have mulighed for udeservering. Samtidig er det en del af planen at anlægge to træbrygger, hvor gæster kan nyde havnelivet på første parket.

Ovenpå restaurantområdet skal der desuden anlægges en stor taghave i to plan, der blandt andet skal rumme et legeområde til børnene og en vinbar eller lignende til de voksne.

Udvidelsen vil efter planen stå klar næste år — og vil sammen med det nye svømmebad formentlig gøre området til endnu mere af et knudepunkt. 

  

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling