pixel

'Basis' eller 'nyskabende' når byens ældste havnebad skal fornyes?

Havnebadet ved Fisketorvet er nedslidt og trænger til en kærlig hånd. Københavns Rådhus skal nu sætte ambitions­niveauet for et nyt.

fisketorvet havnebad

I dag, onsdag den 1. juni, starter badesæsonen officielt, når der igen er adgang til havnebadenes bassiner i Københavns Havn.

Men byens ældste havnebad — der ligger lige ved Fisketorvet og med indgang under Cykelslangen — er efterhånden temmeligt nedslidt og renoveringsmodent efter nu 20 års brug.

Derfor blev der i Københavns Kommunes husholdningsbudget for i år — også kaldet Budget 2022 — sat penge af til et nyt havnebad ved Fisketorvet. 

Arbejdet med projektforslaget til et nyt havnebad er nu kommet så langt, at politikerne i Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, hvad det nye havnebad skal kunne tilbyde sine badegæster — og hvor højt ambitionsniveauet skal ligge.

Havnebadet bliver i dag besøgt af op til 65.000 gæster årligt og tilbyder adgang til både børnebassin, svømmebassin og udspring. Men anlægget har ikke handicapadgang, og der er heller ikke mulighed for omklædning, sauna eller vinterbadning. Kort sagt består havnebaddet ved Fisketorvet af en indramning af havnens vand med et tilknyttet livreddertårn — og ikke så meget andet. 

Særligt interessen for adgang til sauna og vinterbadning er dog ifølge Københavns Kommune steget i de senere år. Blandt andet arbejdes der stadig på at etablere et vinterbadehus på Islands Brygge

Derfor er sauna og mulighed for vinterbadning også inkluderet i to af de tre modelforslag, som Kultur- og fritidsforvaltningen foreslår at arbejde videre med til et nyt havnebad ved Fisketorvet.

Tre modeller i spil

Det er forvaltningen der lægger de tre modeller frem, og som politikerne nu skal tage stilling til og vælge mellem.

Den første model kaldes et basis-havnebad i stil med de nuværende faciliteter. Her renoverer man svømmebassin, børnebassin og udspring, men tilføjer intet herudover. Pris: cirka 30-35 millioner kroner.

Model nummer to er en mellemvare, hvor havnebadets "basis"-faciliteter bliver opgraderet, og hvor der også bliver tilføjet omklædning, toiletter, sauna og mulighed for vinterbadning. Det vil koste cirka 40-45 millioner kroner.

Og endelig kommer 'Super Size'-modellen, hvor havnebadet bliver opgraderet og — ifølge forvaltningen selv — nyskabende, da man udover basis- og mellemtilvalg, også får nye funktioner som blandt andet opholdsmuligheder, udsigtsplatform og depoter til udstyr. Prisen for den store pakke bliver anslået til at ligge et sted mellem 50-60 millioner kroner.

Til sammenligning kostede det 90 mio. kroner at opføre Lille Langebro.

I alle tre forslag er der taget højde for handicapvenlig adgang.

Arkitektkonkurrence i 2023

I modsætning til de to arkitekttegnede havnebade — på henholdsvis Islands Brygge og ved Sluseholmen — var Fisketorvets havnebad tænkt som en midlertidig løsning, da det blev opført og fortøjret på Islands Brygge i 2001. 

Her blev friluftsbadet dog så populært blandt både bryggeboere og gæster, at man fra kommunens side besluttede sig for at etablere et mere permanent havnebad til Islands Brygge.

Det midlertidige havnebad skiftede derfor i 2003 adresse og blev sejlet til den nuværende lokation ved Fisketorvet. Her vil det med al sandsynlighed få lov til at ligge et par badesæsoner endnu — til afløseren er klar.

Næste skridt mod det nye havnebad er, at når politikerne har peget på den ønskede model, vil forvaltningen — i samarbejde med kommunens bygherreenhed Byggeri København — udarbejde et konkret forslag til udformningen af det nye badested. 

Et forslag og en pris forventes at være klar omkring oktober i år, så det kan nå at blive klar til overførselssagen i foråret 2023 — også kendt som Københavns Kommunes "lille budget", hvor overskydende midler fra året før bliver fordelt til brug i indeværende år.

Bliver badet taget med på dét budget, vil der blive udskrevet en arkitektkonkurrence i 2023.

Alt efter budgettets størrelse kan arkitekterne lade sig inspirere af nogle af verdens øvrige storbyer, hvor havnebade så småt er på vej.

Berlin — flydende vandskib

Badeschiff er en flydende, offentlig swimmingpool i Berlin, placeret i den østlige del af byens havneområde på floden Spree. "Badeskibet" er et bassin, lavet af et gammelt skibsskrog, der tilbyder rent badevand til sine gæster, da floden i sig selv er for forurenet til at bade i.

Omkring swimmingpoolen er der bygget et strandmiljø op med liggestole, strandbar, musik og sportsfaciliteter. Om vinteren er der mulighed for vinterbadning og sauna-ophold.

New York — flydende vandfilter i "The Big Apple"

+Pool er en plus-formet, vandfiltrerende — og flydende — swimmingpool, der er designet til at rense vandet, den flyder i. Hudson River i New York er normalt ikke egnet til at bade i, men det problem vil det plus-formede bassin løse ved at filtrere det flodvand, der fyldes op i bassinet.

På den måde har +Pool til hensigt at gøre det muligt, indirekte, at bade i Hudson-floden — og gøre sine badegæster opmærksomme på de stigende miljøproblemer, og de løsninger på dem der findes.

London — Themsen er stadig for beskidt

I London vil Thames Bath installere flodbade i den britiske hovedstad — med blandt andet København som forbillede. Vandkvaliteten i Themsen er dog p.t. ikke god nok til at man kan bade i den, og projektet har mistet lidt momentum i de seneste år.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling