pixel

Vedtaget og finansieret: Fisketorvet får stort, nyt havnebad

Med mere end 50 millioner kroner afsat på byens 'lille budget' vil nyt havnebad nu vokse frem.

fisketorvet havnebad nyt spektrum arkitekter

Lige godt 50 millioner kroner.

Så meget har de københavnske politikere netop bevilget til et spritnyt havnebad ved Fisketorvet.

Pengene er tildelt i forbindelse med årets såkaldte "Lille Budget", hvor Københavns Kommune fordeler ubrugte midler fra året før til det indeværende år.

Dermed kan både sommer- og vinterbadere nu begynde at glæde sig til fremtiden ved det store shoppingcenter, der selv er ved at gennemgå en større renovering — få meter fra de kommende bademuligheder.

Vi kunne første gang fortælle om drømmene om det nye havnebad tilbage i november — men dengang var der endnu ikke penge til rent faktisk at sætte gang. Dét er der nu.

I alt tre bassiner er på vej til Fisketorvet — i en indpakning som er betydeligt mere ambitiøs og varieret end det nuværende havnebad, der mest af alt er en flad, rektangulær flydemole.

Nu hele året

Når det ældre havnebad bugseres væk, vil det blive afløst af en konstruktion med blandt andet opholdstrapper i seks niveauer, vipper og saunaer. 

Sidstnævnte er mere end et hint om, at det nye havnebad skal være en helårs-affære.

Om sommeren vil hele det nye havnebad holde åbent — men i vinterhalvåret kun den halvdel der indeholder saunaer og et overdækket areal, hvor man kan søge ly for hagl eller slud mellem dyppene i det kolde vand.

I rummet mellem de to halvdele vil man finde et lavvandet bassin til børn, et bassin til udspring og ét med olympisk længde på 50 meter, hvor de voksne kan svømme deres baner frem og tilbage. Her vil de københavnske svømmeklubber også få mulighed for at boltre sig.

Og når det nye havnebad en dag åbner, er det også meget tænkeligt, at man kan hoppe i vandet fra dets ydersider — eller for den sags skyld fra de omkringliggende moler.

I december 2022 var der nemlig politisk flertal bag et forslag om, at man nu arbejder hen mod at gøre badning tilladt overalt i Københavns havn — med nogle få undtagelser dér hvor der kan være en risiko ved det.

Ændringerne kan allerede komme fra næste år.

Organisk byrum

Tegningerne til det nye havnebad i træ er udformet af Spektrum Arkitekter der må siges at have specialiseret sig i emnet. Næsten alle det lille Østerbro-firmas projekter involverer træstrukturer ved vand — heriblandt Nordhavns havnebad og aktivitetshus fra 2019 — men det er første gang, de får lov at designe så stort et havnebad til København.

Havnebaddet vil lægge sig ind i et byrum, der er opstået noget organisk over årene.

Da Fisketorvet åbnede i 2000, var det mest af alt en grå og livløs plet lidt væk fra næsten alting.

I 2003 kom havnebaddet dog til, og i 2006 åbnede Bryggebroen og gjorde pludselig pladsen foran Fisketorvet til en mere livlig gennemgangszone for fodgængere. 

Og i 2014 åbnede så Cykelslangen fra Dybbølsbro til Bryggebroen — og skabte med sit bugtede "tag" henover byrummet et visuelt mere interessant sted at opholde sig.

Udviklingen er ej heller gået ejerne af Fisketorvets næse forbi.

I dag er centeret et typisk mall, der vender indad med facader, som ikke gør meget for at stimulere de forbipasserende. Men når det færdigombyggede hjørne ud mod netop havnebaddet står klar senere på året, vil det være med en facade, der i langt højere grad åbner sig mod omgivelserne.

Spisestederne på den anden side af glasfacaden vil som noget nyt også byde på udeservering, ligesom det er en del af planen at skabe to nye træbrygger, som man kan sætte sig på — lige ved siden af det kommende havnebad. Nye træer er også på vej.

Det er endnu ikke afgjort, hvornår arbejdet med det nye havnebad sættes i gang. Men beløbet til dets anlæg er i den nye budgetaftale henført til "2023-2028", så midlerne vil være umiddelbart tilgængelige.

Af aftaleteksten fremgår det også, at der er afsat midler til "service" allerede i 2025 og til "helårsdrift" fra 2026. 

Arbejdet skal dog også passes ind i under det statslige anlægsloft, der dikterer, hvor meget arbejde landets kommuner må sætte i gang hvert år. Men et nogenlunde fornuftigt bud på åbningen af Fisketorvets nye havnebad kunne hedde sommeren 2025.

 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

lone_1853
Seoul’s borgmester var for nylig i København for netop at opleve på egen hånd ,hvordan København har gjort det muligt at bade i havnen. Han ønsker en tilsvarende løsning i Han floden det går gennem Seoul.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling