pixel

Fortidsfund på fumleskærme

Se hvad der i århundreder har gemt sig under Rådderens pølsemænd og panfløjter.

kbh magasin

Fakta

Væggen

Den interaktive gadeudstilling har stået et år på Kongens Nytorv, men er nu flyttet videre til Rådhuspladsen, hvor de arkæologiske udgravninger er på deres højeste i øjeblikket.

På Væggen kan du bevæge dig rundt i et 3D-kort over byen, strikket sammen af tusindvis af billeder fra Københavns Museums arkiv.

Du kan også selv bidrage med billeder, og sende elektroniske postkort direkte fra skærmene.

Fakta

Gæt et fund

Når Væggen åbner på Rådhuspladsen fredag 29. april har du mellem klokken 14-17 mulighed for at komme ekstra tæt på udgravningerne – og arkæologerne.

Københavns Museum byder nemlig på kolde fadøl og snakkelystne arkæologer, som du kan tage på byvandring eller lege ”Gæt et fund” med.

Og hvis du skulle ligge inde med en hjemmeopgravet kanonkugle eller noget der ligner en solvogn, kan du tage det med til arkæologerne, og de vil give dit hjemmefund et kyndigt ekspertblik.

Hver gang en gravko stikker grabben ned i den københavnske undergrund, dukker arkæologiske interessantheder op til overfladen – og stikker en kæp i hjulet for metrobyggeriets tidsplaner.

Men hvorfor ikke bare få det bedste ud ad ventetiden og lære lidt om byens historie imens?

Historien frem i lyset Lige netop historie – både af den arkæologiske og moderne slags – er hvad der er på tapetet på Rådhuspladsens nye udendørs og interaktive udstilling, Væggen.

Den har tidligere boet på Kongens Nytorv, er 12 meter lang, to meter høj, og opbygget af lysende touch screens, som man kan gå på opdagelse i med sine bare næver, og opleve tusindvis af billeder både fra udgravningerne, og fra pladsens og byens historie.

Og det bliver ikke kedeligt. Rådhuspladsen har nemlig gennem tiden været meget mere end et kaotisk due- og menneskemødested. Pladsen, som i meget gamle dage lå uden for byen, har tidligere fungeret som både halmtorv, hospital og kirkegård, og indtil videre er der fundet masser af rester efter Københavns gamle befæstninger helt tilbage fra 1100-tallet.

Men der er også fundet nyere ting som irrede mønter, kanonkugler og et beskyttelsesrum fra anden verdenskrig – og det lader kun til at være begyndelsen.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling