pixel

Byens grimmeste facade bliver til den grønneste

Ejerforening på Frederiksberg får altaner og mere ro — resten af byen får en kønnere tur ned ad gaden.

HC Ørstedsvej facade efter

H.C. Ørsteds Vejs grimmeste hus — uden afstemning. 

Nogenlunde sådan har konsensus lydt på Frederiksberg de seneste 50 års tid, når de lokale er gået forbi nummer 25-27 — eller er kørt ind på stueetagens tankstation for hælde blyfri 95 på familiebilen på vej hjem fra supermarkedet.

Men så blev Statoil-tanken lukket og underetagen købt af Salling, der havde planer om at åbne en Netto i stedet. Og det satte også gang i fornyelsestankerne hos ejerforeningen i lejlighederne ovenpå.

60'ere og 10'ere

Frederiksbergs grimmeste facade — som er et andet tilnavn hørt på disse kanter — er fra de trøstesløse 60'ere, hvor man ofte byggede udvendige svalegange foran indgangene til lejlighederne.

Tanken var sådan set god nok: At man kunne fjerne nogle af de indre opgange og skabe en form for lokalt miljø på de udvendige gange, men i praksis fungerede det sjældent. På en svalegang er der ofte koldt og blæsende — og hvis den ligger på en af Frederiksbergs mest trafikerede gader er der også tit støj og dårlig luft. Normalt er der heller ikke ret god plads til ophold på svalegange fra den periode. De er simpelthen for smalle.

Men hvad nu hvis man satte altaner uden på svalegangen? Altså, en slags kærlighedsbarn af modernistiske, socialdemokratiske 60'er-tanker og en individualistisk 10'er filosofi om, at alle har ret til en fed altan?

Den tanke arbejdede Tegnestuen Lokal med, efter ejerforeningen bad dem komme med et forslag til en ny facade.

I det endelige resultat er de nye altaner forskudt i forhold til hinanden, således at der også bliver plads til små, grønne bede på de små tage der opstår ovenpå altanerne — ligesom der på indersiden bliver plads til mini-køkkenhaver.

Foran altanerne bliver der opsat foldeglas, så man på køligere dage har en slags karnap med en vind- og støjskærmende glasvæg foran sin hovedindgang. Men på varme sommeraftener kan man skyde glasset til side og spise sine veltilberedte Netto-varer nede fra stueetagen med en urban brise mod ansigtet.

Den ekstra glasfacade sænker støjniveauet med en faktor 12, så der er betydeligt fredeligere tider på vej til ejendommens beboere, der snart heller ikke vil bo bag Frederiksbergs grimmeste facade længere.

Tegnestuen bag projektet har selv omdøbt den opdaterede version til Frederiksbergs grønneste facade, og man skal være inkarneret fan af 60'er-modernisme for ikke at give dem ret i, at den nye version i hvert fald er noget kønnere end den gamle.

Den nye Netto i stueetagen åbner til februar — og måneden efter vil hele den nye facade være klar, og Frederiksberg-borgerne må finde et andet hus at sætte øverst på listen over lokale uskønheder.

Projektet har nogle overlap med et nybyggeri i Ørestad, der også forsøger at kombinere svalegangen med ydre opholdsrum, men som dog ikke bruger en glasvæg til at skærme for vind og støj.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling