pixel

Fremtidsdrøm (eller mareridt): Øresund City

Svenskere foreslår at bygge Köpenhamn och Malmö ihop till Öresund City.

öresund city sweco architechts

Det går stadig lidt trægt med den dansk/svenske integration i Øresunds-regionen, så ovre fra nabofolket kommer nu et forslag, der går anderledes radikalt til værks: Byg København og Malmø fysisk sammen hen over sundet til en helt ny og ledende europæisk metropol.

Drømmen/mareridtet om Öresund City ligner muligvis noget fra en fantasifuld science fiction-film, men har ikke desto mindre netop taget førsteprisen i en stor idékonkurrence om fremtidens Skåne, Imagine Open Skåne 2030, udskrevet af Region Skåne og det svenske arkitektforbund.

Öresund City skal skabes ved at udgrave fire dybe render i havbunden og mellem renderne bruge jorden til tre nye kunstige øer, der tilsammen udgør et areal på størrelse med Amager. Øresundsbroen bliver stående og suppleres af en mængde mindre broer mellem øerne foruden en tværgående metrolinie.

Visionen er udtænkt af Urban Skogmar og Beryl Boonzaaier fra Sweco Architects Malmö under titlen 'Ge mig era trötta'. Altså på dansk "giv mig jeres trætte", eller "give me your tired, your poor" som der står på Frihedsgudinden i New York.

Inspirationen fra Manhattan er tydelig i Öresund Citys aflange og ultratæt befolkede øer mellem Amager og den svenske kyst. Men titlen understeger også, at forslaget først og fremmest er et debatoplæg, der udfordrer landegrænserne for at omfavne tidens store migration og tilflytning til byerne til fordel for regionens konkurrenceevne – og måske nok i nogen mindre grad bekymrer sig om for eksempel havmiljøet.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

Står nutiden mål med fortidens visioner for København? Vi genbesøger en række drømme for byen fra 2005 og gør status over, om de blev til noget — Schmidt Hammer Lassen 5/5

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling