pixel

Hvorfor stikker der en bro ud af Politigården?

Den har hængt der i mere en otte år — gangbroen der svæver hen over Hambrosgade bag Kalvebod Brygge. En læser vil vide hvorfor.

politigården bro hambrosgade

"Jeg har i snart flere år studset over den midlertidige gangbro som krydser Hambrosgade mellem Politigårdens to bygninger. Det virker som om den efterhånden er blevet en permanent, og ikke særligt attraktiv, løsning."

Sådan skrev en læser til os for nylig og spurgte, om Magasinet KBH ikke kunne undersøge dén sag.

Det ville vi gerne og kontaktede derfor Københavns Politi for at bede om svar.

Broen mellem de to bygninger blev opsat sidst i 2014 og har dermed altså nu forbundet de to bygninger i mere end otte år.

Hambrosgades passage mellem de to politi-bygninger ligger nok på de færrestes top-10 over byens mest pittoreske eller velbesøgte gader, så der er naturlige grænser for, hvor meget af byrummet den kan spolere.

Samtidig kan passager over gadeniveau bidrage til at definere gaderummet under dem og gøre det mere interessant — tænk blot på Egmonts passage over Åbenrå eller på gangbroerne ved Butler's Wharf i London.

Men i Hambrosgade er vi ikke oppe på helt samme hylde rent arkitektonisk, og læseren spørger, om broen mon nu blot er blevet en "bekvem kommunikationsbro, som Politiet nødigt opgiver igen."

Snart på vej væk — formentlig

Broen løber fra byens velkendte politigård til en midlertidig genhusningsbygning, som er etableret på taget af bygningen på den anden side af gaden. Dén bygning indeholder politiets garage, men ved at konstruere en midlertidig bygning på taget af den fik man også plads til personale fra Politgården, mens den blev renoveret fra 2014-2019.

Da dét arbejde var færdigt, stod det dog klart, at man også måtte renovere Politigårdens lofter, og derfor fik broen også efter 2019 lov at "hænge" over Hambrosgade, så man stadig kunne benytte sig at bygningerne på taget af garagebygningerne.

Det hele bliver meget klarere med et enkelt luftfoto:

Politiet oplyser dog nu til Magasinet KBH, at arbejdet med renoveringen af lofterne burde blive afsluttet netop i disse dage — og at broen over Hambrosgade stadig har "status af midlertidig".

Dermed kan man forvente, at den snart vil forsvinde fra adressen — men mindre Politiet er blevet så glade for den ekstra plads på taget af garagen, at man inden fjernelsen vil forsøge at få tilladelse til at gøre den permanent.

Tænker man, at Hambrogade rent historisk må have noget med broer at gøre, tænker man forkert.

'Hambro' er ikke navnet på en forlængst forsvundet bro over inderhavnen, men derimod på en bankmand fra 1800-tallet — H.C. Hambro — der flyttede til London og derfra sendte gaver i form af penge til blandt andet nye badeanstalter hjem til sin fødeby København. 

Har du et spørgsmål — eller et tip — om et byggeri i byen, så send en mail til tip@magasinetkbh.dk.

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling