pixel

Cirkel af piede­staler indtager Kongens Nytorv

Design af BIG og festivalen Golden Days vil præge Københavns største plads i en periode.

kongens nytorv golden days big center closeup

Hvorfor er næsten alle statuer af mænd? 

Det spørger festivalen 'Golden Days' retorisk om og vælger at besvare det med 50 piedestaler i byrummet — én for for hver af 50 markante kvindeskikkelser, der altså ikke står på piedestalerne. 

Lyder det forvirrende? Det er det ikke. Kvindeskikkelserne er usynlige i byrummet, så det er de også på piedestalerne under Golden Days til sommer, der i anledening af Dronning Margrethes 50-års jubilæum står i kvindens tegn.

Derfor vil Golden Days i festivalperionde omdøbe Kongens Nytorv til Dronningens Nytorv, og det er netop her, at de 50 piedestaler får lov at pryde byrummet — i en cirkel rundt om Krinsen.

Det er tegnestuen BIG, der har udformet projekter, som for nogen måske sender tankerne til det monumentet myrdede jøder i Berlin. Også her står piedestal-lignende støtter i forskellige højder — hele 2.717 af dem — midt i gadebilledet.

Kun 49 med navn på fra start

I København får piedestalerne dog kun lov at stå for en kort periode, mens festivalen står på. De vil være på plads senest den 2. september og blive taget ned igen efter 18.

Golden Days håber, at 100.000 vil opleve udstillingen, og at den vil rejse videre til andre storbyer, når den har prydet København i de små tre uger.

Faktisk er kun 49 af piedestalerne på forhånd tilegnet en usynlig kvinde. Én er reserveret til en kvinde, som publikum mener, er blevet glemt i udstillingen.

Man kan under udstillingen stille forslag til hvem, der skal dedikeres piedestal nummer 50 — og en jury vil efterfølgende plukke dén, de synes er mest værdig. I juryen sidder ni personer, blandt andre tidligere overborgmester Ritt Bjerregaard.

Udstillingen er betalt af skatteyderne via Region Hovedstaden og Københavns Kommune — og af A.P. Møller Fonden og C.E. Jensens Fond.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

bo schmidt
i stedet for at slås om hvem der skal pryde de gyldne dage. hædre de stakkels kvinder i ukraine

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling