pixel

Fire grønne pletter til Frederiksberg

Frederiksberg vil være 'hovedstadens grønne hjerte'. Fire begrønnede gadehjørner bringer lidt natur ind blandt asfalt og murværk.

Grønt byrum ved Prinsesse Maries Allé

'Vild med Frederiksberg'.

De tre ord kommer fremover til at stå på en række grønne skilte på gadehjørner i kommunen.

For Frederiksberg vil være hovedstadens grønne hjerte, og nu skal fire begrønnede gadehjørner øge bynaturen og biodiversiteten og på den måde skubbe bydelen tættere på titlen.

På årets budgetforlig 'Et grønt og bæredygtigt Frederiksberg' afsatte kommunen 15,8 millioner kroner til at skabe mere bynatur og biodiversitet.

Millionerne skal blandt andet skabe bedre forhold for insekter og blomster ved at begrønne mindre pladser — og med tiden skal flere andre områder i kommunen på den måde også gøre sig fortjent til skiltene, der udover at erklære deres kærlighed til Frederiksberg også informerer om, at området bag dem fremmer bynatur og biodiversitet.

Til en start gælder det de fire markerede gadehjørner på kortet her:

Her skal der vokse blomstrende buske og 12 forskellige stauder i to forskellige slags bede indrammet i cortenstål: Højbede på 80 centimeter i højden, og en lavere slags, der kun rager omkring 15 centimeter op over jorden.

Planterne bliver mestendels violette og rosa og er udvalgt, fordi de har lang blomstring og masser af nektar, pollen og levesteder til insekter.

For at få en ide om, hvordan det kan komme til at tage sig ud, kan du se billedet herunder af de eksisterende højbede på Malthe Bruuns Vej ved Lindevangsparken.

Bedene her er også rammet ind i cortenstål, der er en type stål der hurtigt danner et beskyttende rustlag i overfladen og derfor har en orange farve, men som er meget modstandsdygtigt mod gennemtæring. 

Politikerne i Frederiksberg Kommune har nu godkendt forvaltningens ønske om, hvordan de fire gadehjørner skal udformes:

Hjørnet Hoffmeyersvej / Peter Bangs Vej

I dag står et enligt rønnetræ på det østlige hjørne af Hoffmeyersvej. Det får selskab af et nyt rønnetræ, der kommer til at spejle det på det modsatte hjørne.

Der bliver også opstillet et enkelt bed i niveau med jorden samt to højbede.

På det ene af disse to bliver der sat en lang træbænk ud mod Peter Bangs Vej, og ind mod husene skal nye cykelstativer til 10 cykler stå.

Krydset Niels Ebbesens Vej / Carl Plougs Vej / Forhåbningsholms Allé

Bag Niels Ebbesens Vejs Skolen ved Søerne gemmer sig en boldbane og en håndfuld træer.

Dem skal fire nye bede spille sammen med, så det grønne fra træerne bag skolen og på Carl Plougs Vej bliver trukket hen til krydset ved Niels Ebbesens Vej.

To af bedene her får også monteret træbænke, så der bliver opholdsrum for børn og forældre på vej til og fra skole.

Højbede Fuglevangsvej / J.M. Thieles Vej

På hjørnerne hvor Fuglevangsvej og J.M. Thieles Vej mødes skal tre højbede opstilles.

På to af dem bliver træbænke sat på stålkanten, og på begge sider af J.M. Thieles Vej stilles cykelstativer til i alt 20 cykler.

Gårdrummet på Prinsesse Maries Allé

Mellem Prinsesse Maries Allé 11 og 13 ligger et åbent, men skyggefuldt gårdrum. Det er dette byrum, der får den største makeover af de fire, der begrønnes.

I dag er det lidt uudnyttet med slidt belægning af chaussesten. Udover et enkelt træ er det primært cykelstativer, der optager plads i byrummet.

Cykelstativerne flyttes længere bagud i gården, hvor der er mindst sol, og det meste af den eksisterende belægning erstattes af grus. Dog bevares chaussestenene tættest på facaden.

På det frigjorte område i midten af den lille pladsdannelse bliver et højbed med træbænke på begge sider i stedet placeret. Tæt på træet opstilles endnu en bænk.

Næste gang gælder det rådhusets gårdhave

Prisen for gadehjørnerne svinger mellem 300.000 og 450.000 kroner og giver en samlet pris på 1.410.000.

Med i prisen hører nye affaldskurver og stativer til hundeposer til alle fire pladser. 

Næste 'Vild med Frederiksberg'-projekt bliver rådhusets gårdhave 'Grønnegården'. Det forslag bliver først præsenteret efter sommerferien.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling