pixel

Grøn parkvej i ambassade­kvarteret rykker tættere på

Gade på Indre Østerbro får færre P-pladser og mere plads til ophold og det grønne.

Plads til bilparkering eller plads til liv og leg? 

Det kan godt være, at de politiske vinde på Københavns Rådhus lige for tiden blæser i retning af førstnævnte. Men hvis man giver almindelige københavnere mulighed for at vælge, hvad de helst vil have i den gade, hvor de bor, er der tilsyneladende ikke meget tvivl. 

Hele 81 borgerrupper meldte sig således på banen, da Københavns Kommune tilbage i 2021 efterlyste københavnske gader, der ønskede at få del i en pulje for såkaldte “grønne bylivsgader”, hvor parkeringspladser blev byttet ud med tryghed, træer og udendørs mødesteder.

I sidste ende var der kun penge til at realisere tre af de 81 indsendte projekter, men den store interesse vidner om, at  mange københavnere tørster efter mere plads til liv mellem husene. 

Og nu er beboerne på Kastelsvej på Østerbro rykket et stort skridt tættere på at få slukket lidt af den tørst. Deres vindende forslag til at transformere en del af gaden til en frodig grøn parkvej har nu udmøntet sig i en mere detaljeret plan fra embedsværket i kommunen.

Ambassader og skole

Kastelsvej ligger og gemmer sig lidt bag Garnisons Kirkegård, lige midt i det indre Østerbros ambassadekvarter. Gaden lægger adresse til såvel den britiske som den chilenske og cubanske ambassade samt bagsiden af den spanske ambassade — og derudover Langelinieskolen med over 1.000 elever.

Det er netop strækningen ud for Langelinieskolen — mellem sidegaderne Nordborggade og Asger Holms Vej — som gadens beboere har ønsket at få gjort grønnere og fredeligere.

Især i morgentimerne er der meget trafik i gaden, når forældre i bil afleverer børn i skolen, og for at dæmpe denne trafik skal gaden ensrettes og indskrænkes til én vejbane mellem de to sidegader. Desuden vil hastighedsgrænsen blive sat ned til 30 km/t, og midt i gadeforløbet vil et hævet bump bidrage yderligere til at dæmpe farten.

Landsbystemning i storbyen

Med ensretningen frigøres en vejbane, og ved derudover at sløjfe 23 parkeringspladser bliver der plads til både opholdsområder med siddemøbler og frodige, grønne bede med buske, græsser, stauder og træer på begge sider af vejen.

Altsammen skal det give en stemning af en landsbyhave, hvor de lokale kan mødes og hænge ud mellem stokroser og paradisæbletræer.

I borgergruppens oprindelige forslag var der lagt op til flere, større træer langs vejen. Desværre betyder mængden af ledninger i jorden under Kastelsvej, at der i stedet bliver plantet mindre træer og buske, hvis rodnet ikke går helt så dybt ned. To nye træer bliver der dog plads til. 

Klar til næste sommer?

Planerne for den grønne transformering af Kastelsvej er lige nu en tur forbi Indre By Lokaludvalg. For selv om vi er i postdistrikt 2100 København Ø, ligger Kastelsvej lige akkurat på Indre By-siden af bydelsgrænsen, der udgøres af Classensgade.

Udvalget afholder senere på måneden et arrangement om projektet på Kastelvej for få alle i lokalområdet informeret om planerne.

I sensommeren skal de så godkendes af politikerne, og går alt i øvrigt efter planen, kan beboerne på Kastelsvej se frem til at nyde deres nye, grønne parkvej allerede fra næste sommer.

Yderligere to bylivsgader på henholdsvis Nørrebro og i Nordvest venter også på at blive realiseret — og derudover afsatte kommunalpolitikerne 13,5 millioner kroner til yderligere seks bylivsgader i 'Budget 2024'.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

soren@granskov.dk
Hvad med at færdiggøre Fridtjof Nansensplads , mange penge er brugt på noget der nu ligner en stor grusbanen !
soren@granskov.dk soren@granskov.dk
Jeg tænker bare, om det ikke er muligt, at beslutte en “helhedsplan” for udvikling af de grønne initiativer, i stedet for at bruge mange penge der bruges på “knopskydnings projekter”, der blot virker som halvfærdige initiativer for os der bor og bruger områderne omkring Strandboulevarden.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling