pixel

Grønningens kedelige hjørne bliver til elegant plads

Træer og skulpturbænk erstatter forvokset trafikhelle.

byrum grønningen

Alle, der har spillet Matador, ved, at Grønningen og Bredgade er nogle af de fornemmeste gader i København. Men i trafikkrydset, hvor de to løber sammen med Esplanaden, ligger et hjørne, der har mere end svært ved at leve op til det gode rygte.

Skåret igennem af en kort svingbane med et par parkeringspladser, efterlades en lille trekantet fortovs-ø som et kedeligt spild af plads lige over for Kastellet.

Det synes ejeren af den nyrenoverede bygning på hjørnet også. Faktisk er ejendomsselskabet Thylander Gruppen villig til at betale for en opgradering og har givet Københavns Kommune et godt tilbud:

Omdan det offentlige stykke vej lige foran ejendommen til offentlig plads. Så etablerer Thylander Gruppen det nye byrum på stedet og forærer det til byen.

Den gave har politikerne i kommunen valgt at tage imod, selvom der må ofres en enkelt p-plads, og dermed kan københavnerne allerede til sommer se frem til et mere elegant hjørne i bedre harmoni med sine omgivelser. Som altså også gør giverens bygning mere attraktiv, blandt andet med bedre udeserveringsmuligheder for Lagkagehuset i stueetagen.

Pladsens udformning er ikke endeligt fastlagt endnu, men oplægget fra fodgænger- og bylivseksperterne Gehl Architects tæller ny belægning og ny belysning, en stribe plantede træer, og så en større skulpturel bænk med kig over til Kastellet og ned til det nye Frihedsmuseet, der åbner 5. maj 2020.

Også i Middelalderbyen er der til næste år byrumsforbedringer på vej, som byen har fået i gave af private ejendomsudviklere: To nye mindre gågader omkring Postgården.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling