pixel

Nørrebro-højhus i modvind

Den københavnske tradition for højhus-protester rammer Ydre Nørrebros planer om et 100-meters studentertårn.

borgmestervangen højhus

En bil ligger smadret i rust, græsstråene står i asfaltens revner, og grå betonfirkanter skygger for gruset. Enhver storby har decay, aflagte områder i forfald, hvor byvandrere, men også byggelystne arkitekter kan gå på opdagelse. Som nu den øde, tidligere DSB godsekspedition mellem Mjølnerparken og Nørrebro Station, der er udset til højhus-projektet Uptown Nørrebro.

Fakta

Uptown Nørrebro

Borgmestervangen, Kbh N

Et ungdomsbolig-kompleks med i alt syv punkthuse – her af ét på 29 etager og 96 meter.

De 500 studieboliger til 700 beboere vil udgøre 29.585 m² og dertil skal byggeriet indeholde 6.000 m² parkering.

Tegnet af Arkitema Architects og med Danica Pension som bygherre.

Forventes færdig i 2017, hvis Københavns Kommune godkender projektet i 2015.

Langs Borgmestervangen skal her rejse sig et helt ungdomsbolig-kompleks, ført an af et 29-etagers tårn med byens højeste frit tilgængelige udsigtspost på toppen – næsten hundrede meter oppe. Tårnet skal have fem mindre søskende på seks til syv etager og et dertilhørende hjørnehus. I alt vil det give 510 lejligheder, beboet af omkring 700 forskere og studerende.

Kort
Uptown Nørrebro

Det 96 meter høje højhus vil give Ydre Nørrebro noget af et sigtepunkt og aflaste manglen på ungdomsboliger i en hovedstad, der vokser med 1.000 indbyggere om måneden. Men traditionen tro mødes høje huse i København også med høje protester, og denne gang stiller Nørrebro Lokaludvalg sig i spidsen med et klart ”Nej tak!”

 

For mange unge

Københavns Kommune har sendt Uptown Nørrebro-planen i offentlig høring over sommeren, og det er “helt uhørt at det foreslås at der bygges så højt på området”, skriver Nørrebro Lokaludvalg i sit høringssvar. Men højden er ikke det største problem, uddyber formand Mogens 'Mugge' Petersen overfor Magasinet KBH:

»Nogle i udvalget er oprørte over højhuset, men det helt store problen er de 500 ungdomsboliger inden for 500 meter. Vi er ved at få en skæv aldersfordeling, hvor der nærmest kun bor unge. Det har vi slet ikke faciliteterne til. Vi har dårligt plads til vores egne børn. På sports- og fritidsområdet er vi kraftigt bagud.«

Nørrebro Lokaludvalg frygter så meget for en skæv beboersammensætning i kvarteret, at udvalget bakker op om en Facebook-protestside og underskriftsindsamling mod højhuset. I følge Mogens 'Mugge' Petersen var grusgrunden tiltænkt som en grøn kile, og derfor ville en svømmehal eller anden aktivitet for unge være mere oplagt i et i forvejen meget tæt bebygget område, der bliver et af Københavns tungeste trafikale knudepunkter, når metroen kommer til Nørrebro Station i 2019.

 

Højhus-specialister tegner

Bag byggeriet til godt 1 mia. kroner står Danica Pension, som har lagt udformningen i hænderne på Arkitema Architects. Tegnestuen er ved at være københavnske højhus-specialister med de tre runde boligtårne ved Havnevigen på Islands Brygge og tre af de firkantede ved Amager Strandpark, foruden et kommende 86-meters højhus på Faste Batteri ved Njalsgade.

Uptown Nørrebro vil fra Borgmestervangen fremstå som en sammenhængene karré, fordi de syv bygninger har en fælles base med butikker i stueetagerne og en cafe med muligheder for fællesspisninger og andre arrangementer. Indenfor skal de mange studieboliger indrettes som både kollegiegange med fællesfaciliteter og som (dele)lejligheder på op til fire værelser.

Hvis Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune, trods de lokale protester, giver projektet sin endelige velsignelse senere i 2015, vil Danica Pension gå i gruset i 2016 og satse på at studentertårnet står rejst i 2017.

 

Emner

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

Ovenpå de mange protester mod Fælledby stiller Enhedslisten i København nu spørgsmålstegn ved, om byggeriet overhovedet er lovligt. Kommunen ser ingen problemer.

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling