pixel

Høje-Taastrups nye rådhus står færdigt

Høje Taastrup har fået et arkitektonisk toptunet rådhus med offentlig tagterrasse på toppen og genbrugsbeton i bunden.

PLH Arkitekter, Høje Taastrup, rådhus

Siden Høje Taastrup blev udbygget i 70'erne som et knopskud på København, har byen haft problemmer med et løst defineret by-center, stor byspredning og en infrastrtur indrettet på bilernes præmiser.

70'ernes byplaner fokuserede på åbne vidder og biler — og ikke på tæthed, metro og cykler som det i højere grad er tilfældet i dag. 

For at få lidt bedre styr på fortidens byplans-synder — og samtidig sikre boliger til kommunens voksende befokning — besluttede byrådet for nogle år siden, at opføre et helt nyt kvarter, der skulle udfylde det manglende led mellem det stationsnære centrum og storcenteret City2 mod syd.

Foruden boliger, kontorer og verdens længste skatepark skulle Høje Taastrup C, som kvarteret hedder, også have plads til kommunens nye rådhus.

Og dét er nu indvidet.

Åbent for offentligheden

Beslutter man sig for at tage turen ud på Vestegnen og se landets nyeste rådhus med egne øjne, vil man bemærke den cremehvide facades store glaspartier, som vinkler let i forhold til hinanden og skaber et kantet, men varieret forløb.

Med en højde på 43 meter rager huset noget højere op end de fleste rådhuse herhjemme — i hvert fald uden for København og Aarhus — og skaber et visuelt pejlemærke i den nye bydel.

Kigger man forbi i åbningstiden, er man velkommen til at træde indenfor på de bonede, kommunale gulve og kaste et blik på indemaden af et rådhus, der ikke helt ligner de andre, men heller ikke er helt ved siden af dem. 

Først mødes man af et stort, 37 meter højt atrium, der er forsøgt indrettet som et indendørs, grønt bytorv med plads til reception, jobcenter, borgerservice og byrådssalen. Det skal fungere som en slags indendørs bycentrum, når byens beboere skal i kontakt med kommunen. 

Her finder man også husets samlende trappe, som PLH Arkitekter har forsøgt både at gøre funktionel og skulpturel. Ud over at forbinde husets etager kan trappen bruges som en tribune ved forestillinger — eller til at tage sig et lille hvil på, på vej op.

Fra den store mødesal i stueetagen er der direkte adgang til bydelens nye 'bypark', hvilket giver mulighed for at slå dørene op til større arrangementer i de varme måneder. Fra førstesalen er der adgang til mindre terrasser med udsigt over parken. 

Længere oppe finder man kontorerne, der alle er indrettet omkring det åbne atrium med godt udsyn til de forskellige etager og rigeligt med vinduesplads, så den kommunale administration ikke kommer til at lide under mangel på naturligt lys.

Tager man turen hele vejen til toppen, er det muligt at nyde udsigten fra den offentligt tilgængelige tagterrasse, hvor der er overblik over hele Høje Taastrup C's fremskredne udvikling — heriblandt verdens længste skaterbane, der forbinder S-togsstationen i nord med City2 i syd.

Landets nyeste rådhus — lidt endnu

Rundt om huset ligger den grønne bypark, der forbinder det nye kvarter med City2 — indkøbscenteret, der åbnede i 1975 et godt stykke vej fra Høje Taastrup S-togsstation, der i øvrigt først åbnede ti år senere. City2 var skabt til transport i bil og ikke med offentlig transport eller på cykel eller gåben.

Tre store trapper, stier og beplantning helt tæt på rådhuset skal skabe en sammenhæng med byparken og det omkringliggende område.

På de nye billeder af byggeriet er det dog tydeligt, at der stadig er et lille stykke vej tilbage, før byrummene omkring rådhuset for alvor får karakter af 'bypark' og indbyder til ophold.

Bæredygtigheden har vægtet højt i opførelsen af Høje Taastrups nye rådhus. Blandt andet er rådhusets fundament lavet af genbrugt beton fra ældre, nedrevede boligblokke i lokalområdet, og indvendigt er der intelligent styring af varme og lys, så energiforbruget svarer til behovet — og ikke mere.

Selvom kommunens nye rådhus lige nu og her er landets nyeste, er det ikke en titel, der holder længe. 

Senere i år står nemlig både Vordingborg Rådhus og det nye Hjortespring Rådhus i Herlev også klar til at åbne — begge i øvrigt også tegnet af PLH Arkitekter, der er ved at have skabt sig lidt af rådshusniche.

Høje Taastrup har, som det øvrige Vestegnen, de senere år mærket en markant stigning i befolkningstilflytningen, hvilket har sat gang i byggekranerne.

Foruden Høje Taastrup C har man også gang i et andet stort, nyt kvarter mod vest i Hedehusene — tæt på kommunegrænsen til Roskilde. Her begyndte man for ti år siden at opføre bydelen Nærheden og arbejdet er fortsat i gang.

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling