pixel

Glostrup Shopping­center får kæmpe make-over

Endnu et modernistisk 70'er-storcenter skal åbnes op med en tiltrængt ansigtsløftning. Nyt byggeri vil blandt andet huse madmarked og 187 nye boliger.

Læsere, der har trådt deres barnesko på Vestegnen vil vide, at Glostrup Storcenter "er her, du ved, at det handler om dig". 

Sådan lød en velkendt radiojingle engang i slutningen af 1990'erne. Men kaster du et blik på centerets sydlige facade i dag — ud mod Banegårdspladsen og Glostrup Station — virker den lukkede, grå betonfacade ikke ligefrem som noget, der har tænkt sig at handle om dig, hvis du overhovedet når så langt som til at træde indenfor. 

Det skal der ændres på nu.

Glostrup Shoppingcenter har netop præsenteret sine ambitiøse planer om en gennemgribende fornyelse og udbygning af den sydlige del af centeret. Den vil blandt andet inkludere en åbning af facaden ud mod Jernbanevej og tilføjelse af nye etageboliger i en ny overbygning — med plads til ikke mindre end 187 nye boliger.

For at puste liv i den sydlige del af shoppingcenteret — og gøre plads til de nye boliger — skal hele den sydlige del rives ned, og når erstatningen er rejst, skal glostrupperne gerne føle, at det nu i højere grad handler om dem. 

Hvor de før blev mødt af en massiv, tillukket mur ud mod Banegårdspladsen, vil fremtiden byde på nye indgange til center og en ny madhal, og udsigten til altaner og vinduer i de mange nye lejligheder ovenpå.

Indenfor vil den nye centerbygning byde på i alt 3.500 m2 fordelt mellem et nyt butiksområde og det madmarked, som efterhånden er obligatorisk i ethvert moderne, dansk butikscenter. Her vil der også blive plads til en restaurant.

Det er shoppingcenterets mål, at et opdateret og mere attraktivt center vil invitere flere gæster ind og tiltrække nye lejere til særligt centerets sydlige del, hvor der i dag står flere tomme lokaler. 

Nyt liv i by tomme lokaler

I dag er netop den sydlige del af Glostrup Shoppingcenter tynget af flere funktionelle udfordringer og fremstår livløst med flere tomme lokaler. Den nuværende, tillukkede indgang fra syd hjælper ikke på sagen, og den underjordiske tunnel, der i dag går mellem center og S-togstation er præget af et utrygt miljø.

Indenfor er den nuværende planløsning, med få kvadratmeter at bevæge sig rundt på mellem butikkerne, skyld i mange tomme lokaler og et livløst centermiljø.

Det er alt dette, som et nyt, åbent område omkring den nye, sydlige indgang skal hjælpe på ved i højere grad at trække byliv og besøgende ind i centeret.

Samtidig skal den markante ændring skabe mere liv udenfor centeret — blandt andet med udeservering og åbningen af facaden mod både syd og vest.

Projektet er et godt eksempel på, hvordan tillukkede, modernistiske shoppingcentre fra 60'erne og 70'erne i dag omtænkes.

Fra at have været indadvendte kasser — ikke mindst designet til ankomst i bil — bliver de i dag i stigende grad åbnet om mod byrummet omkring dem.

Det så man senest i Tårnby, hvor butikscenteret 'Tårnby Torv' fra 1967 står overfor en nedrivning og genopbygning som et mere udadvendt center med boliger ovenpå sig. 

De nye tider var man ikke opmærksom på, da man opførte de også tillukkede Fisketorvet ved Kalvebod Brygge og Field's i Ørestad i henholdvis 2000 og 2004.

Førstnævnte står dog nu også overfor en ombygning, der blandt andet vil lukke udvalgte strækninger af centerets facade op.     

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling