pixel

Lort til kaffen

Utraditionel coffee table book dokumenterer hensynsløsheden blandt hundeejere i København.

kbh magasin

Fakta

'The Shit Book'

En fotobog om hundeefterladenskaber i København af fotograf Anders Bergh.

Bogen er udgivet i 250 eksemplarer, og der er cirka 40 tilbage i skrivende stund.

Sælges blandt andet hos Louisiana og Arnold Busck for 730 kroner. Kan også bestilles via bogens website.

Fakta

Lortefacts

73.000 ton hundelort rammer årligt de københavnske gader, stræder og parker.

Hundelortene har en nedbrydningstid på 60 dage.

Prisen for at fjerne én hundelort er fem kroner, ifølge Københavns Kommune.

En regulær lortebog. Selvom dette ikke er en anmeldelse, tøver vi ikke med at sætte det lidet flatterende prædikat på fotograf Anders Berghs seneste illustrerede påfund, ’The Shit Book’.

Mens andre kreative sjæle ville føle sig ramt på stoltheden, er der dog ingen vej udenom for 45-årige Bergh, der har fyldt en coffee table book med æstetiske billeder af hunde-efterladenskaber i København – og tilmed er så flabet at tage 730 kroner for lortet.

”Der var en debat på P4, hvor folk ringede ind og sagde: ”Hold da kæft, han er syg i potten, ham der har lavet den bog”. Det er da også en skør idé, og der er nogle, der synes, det er fuldstændig tåbeligt. Men jeg tror også, der er mange, som kan se komikken”, siger Anders Bergh til mKBH og understreger:

”Folk har sgu behov for at blive sparket lidt en gang imellem.”

shitbook_4.jpg

Lorteweekender

I første omgang var det de ufrivillige spark til hundelorte på gaden, der fik fotografen til at fundere over, hvordan man kunne sætte fokus på problemet og råbe medier og hundeejere op.

”Når der er noget, der irriterer én tilstrækkeligt”, som Anders Bergh forklarer den utraditionelle idés fødsel.

Selv for en fotograf med 19 års professionel erfaring var hundelorte som motiv lidt af en udfordring. Samtidig fandt Anders Bergh hurtigt ud af, at hundelortefotografering først og fremmest er en weekendsyssel:

”I slutningen af weekenden er der hobet godt op med lort, for gadefejerne kommer først mandag morgen. Men mandag eftermiddag kan du stort set ikke finde nogen, for der er der ryddet op.”

shitbook_1.jpg

En femmer per hundelort

Netop oprydningen og dens pris spiller en stor rolle for fotografens engagement i projektet. Det hele handler ikke om komik og æstetik:

”Københavns Kommune betaler en femmer for hver lort, de skal samle op. Det er sindssygt, at vi som samfund skal bruge en femmer per hundelort. Det hænger ikke sammen i en verden, hvor børnehaver og hospitaler skal spare”, siger Anders Bergh, der ikke umiddelbart har planer om at lægge linse til lignende lorteopgaver i fremtiden:

”Jeg gør det kun igen, hvis jeg får penge for det. Projektet er fuldstændig non-profit. Det er ideen med bogen. Vi ville skabe noget debat omkring emnet, og man må sige, at det er lykkedes os at komme på dagsordenen.”

shitbook_5.jpg

Ikke hundenes skyld

Sammen med Københavns Kommune er Dansk Kennel Klub bidragsyder til 'The Shit Book'. Og Anders Bergh slår da også fast, at bogen ikke skal opfattes som et angreb på de firbenede, logrende kræ, der med eller uden snor defilerer rundt i København og maler matriklerne brune:

”Jeg har ikke noget imod hunde overhovedet. Det er jo ikke hundenes skyld. Det er ejerne, det handler om”, siger han.

”Bogen er lavet til dem, der efterlader lorten på gaden. De gider jo ikke selv se på det, så derfor kan de nu sidde derhjemme og glo på det. Men der er desværre nogen, der er uden for pædagogisk rækkevidde.”

shitbook_6.jpg

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling