pixel

Byggestart på IKEA City: Åbner i 2023

Politikerne har sagt endeligt ja til planerne for Vesterbros by-IKEA. Nu kan maskinerne snart gå i jorden — fem år efter første spadestik skulle være taget.

IKEA City åbner i 2023

Om to år vil IKEA's karakteristiske blå og gule logo rage 19 meter op i luften på Dybbøls Bro, når møbelkædens kommende by-version, IKEA City, slår dørene op.

Havde den oprindelige tidsplan holdt, ville man allerede sidste år kunne have handlet i Københavner-filialen. Men IKEA City er blevet udskudt flere gange og har gennemgået flere ændringer på vejen.

Nu er den endelige plan for varehuset nået gennem Borgerrepræsentationen i København med en godkendelse, og møbelmogulen regner derfor med, at IKEA City slår dørene op i sommeren 2023.

Ladcykler i stedet for trailere

Det er anden gang, Borgerrepræsentationen har godkendt en lokalplan for møbelvarehuset ved Dybbøls Bro. Første gang var i 2017, men hele projektet blev forsinket, da det blev inkluderet i den større politiske vision 'Kalvebod Brygge Vest'.

Undervejs i forsinkelserne ændrede IKEA visioner for projektet, og det har krævet en ny lokalplan.

Det fremtidige varehus er i den nye lokalplan blevet mindre og mere urbant — med større fokus på de kunder, der tager cyklen eller offentlig transport, end dem der ankommer i bil.

Foran bygningen er det derfor ikke trailere, der dominerer, men IKEA-ladcykler til låns. Og modsat klassiske IKEA-filialer er der ikke en stor parkeringskælder, men derimod cykelstativer med plads til 760 stk.

Smutture efter småting

Det nye varehus skal i højere grad end de to IKEA'er i Høje Taastrup og Gentofte lægge op til smutture efter småting — eller inspirationsture hvorefter større varer kan bestilles og leveres fra et lager udenfor byen.

Det overflødiggør en del af den lagerplads, hvor man normalt leder efter kopien af det møbel, man faldt for i udstillingensrummene. Og projektets størrelse er da også næsten halveret siden den første lokalplan: 

Da planerne for IKEAs varehus på Kalvebod Brygge blev præsenteret, var ambitionen, at varehuset skulle fylde 37.000 kvadratmeter. Men ifølge den nye lokalplan bliver det i stedet en IKEA på 19.000 kvadratmeter.

Spisemulighederne er der fortsat fundet plads til. Både IKEA restaurant, café og svensk madmarked vil være at finde i bygningen, og i taghaven kommer en ekstern restaurantpartner til at bespise gæsterne.

Den offentligt tilgængelige tagpark blev en del af IKEA City, da projektet blev inkluderet i visionen for 'Kalvebod Brygge Vest'.

Tagparken får direkte adgang til og fra nabobygningerne og vil på den måde lægge sig ind som en del af det hævede, 'grønne strøg', der er en af hovedingredienserne i dén vision.

Strøget vil i sidste ende løbe parallelt med Kalvebod Brygge over mere end en kilometer og forbinde Bernstorffsgade med Otto Busses Vej, der danner indgangen til den kommende Jernbanebyen.

Mere grønt på facaden

På taget skal der udover taghavens buske og træer også installeres 1.450 m2 solceller, som skal dække en fjerdedel af bygningens energiforbrug, og indenfor kan kunder få hjælp til at reparere møbler i et Circularity Lab, der skal fremme cirkulære forbrugsmønstre.

Det grønne islæt vokser ned på facaden, som bliver delvist dækket med grøn beplatning.

Netop det grønne på facaden er en anden årsag til varehusets forsinkelse. Politikerne i Københavns Teknik- og Miljøudvalg var ikke tilfredse med den facade, IKEA og arkitektfirmaet Dorte Mandrup havde præsenteret i efteråret 2020, og pålagde derfor den svenske møbelgigant at åbne varehusets facade mere op og at sørge for en begrønning af de lukkede dele.

Mindre end en måned senere var IKEA klar med et nyt, mere åbent og grønt facadeforslag:

Gradvist som planterne vokser på facaden, vil 25 procent af bygningens hvide facade blive dækket med grøn beplantning — i alt ca. 1.300 kvadatmeter.

Man kan forvente at se byggemaskinerne køre på plads ved Dybbøls Bro inden længe.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling