pixel

Et gademagasin med udråbstegn!

Det nye københavnermagasin Illegal! er på gaden, bogstavelig talt. Det handler om stoffer og sælges af stofmisbrugere.

kbh magasin

Fakta

Illegal! Magasin

Nyt kulturmagasin om stoffer. Sælges for 30 kroner af stofbrugere på gaden i København. 20 kroner går til sælgeren.

Udkommer i et oplag på 5.000 eksemplarer, efter planen fire gange årligt.

Illegal!-t-shirten kan købes for 250 kroner i tøjbutikken Kyoto, Istedgade 95, Kbh V.
Hver gang butikken sælger en t-shirt, får en gadesælger også en.

Læs mere og følg loggen om stoffer og stofbekæmpelse på illegalmagasin.dk.

Bag Hovedbanegården står en gruppe narkomaner og hænger ud som sædvanlig. Det usædvanlige er, at gå hen til dem og spørge, om nogen af dem sælger det nye blad Illegal! En høj, tynd mand ved straks, hvad det handler om.

»Nårh, de små bøger der? Jeg fik dem tilbudt i går, men kunne ikke helt overskue det. Men hvis jeg havde sagt ja, kunne jeg have solgt det til dig nu!« siger han kækt. Hans veninde forklarer, at de første fem er gratis, så det er ren fortjeneste.

»Nårh, så er jeg da bare for dum!« udbryder manden og virker fast besluttet på at sige ja, næste gang han får tilbuddet.

Illegal! er et nyt københavnsk gademagasin om stoffer, som i stil med hjemløseavisen Hus Forbi sælges af stofbrugere for at skabe en mere lovlydig indtægt. Illegal! Magasin koster 30 kroner, hvoraf de 20 går til sælgeren med det eksplicitte formål, at finansiere et forbrug af narkotika.

illegal_magasin_3.jpg

Ud i det åbne

Bag det kontroversielle initiativ står en gruppe ildsjæle fra Vesterbro, med magasinets redaktør Michael Lodberg Olsen i spidsen. Han var også med til at etablere det mobile fixerum, Fixelancen, og der er et klart politisk budskab bag lanceringen af Illegal! Magasin: Stofbrugere skal afkriminaliseres.

»Vi vil gerne prøve at skabe et arbejdsmarked for nogle af de vildeste stofmisbrugere. Alle, der er involveret i magasinet, har berøring med Vesterbro og har fulgt den trædemølle, som politiets jagt på stofbrugere er. Vi vil prøve at håndtere det på en anden måde,« forklarer Michael Lodberg Olsen.

Det er ideen, at gademagasinet skal være med til at udfordre narkotikadebatten i København på flere niveauer, og initiativet er rettet mod både sælgerne og de potentielle læsere:

»Helt konkret hjælper Illegal! den enkelte stofbruger ved at tjene dem en 20’er per blad, men mere symbolsk ønsker vi også at skabe debat. Kriminalisering er noget juridisk, men fører en masse stigma med sig omkring stofmisbrug, som jo er en del af vores kultur, der ikke bare forsvinder. Vi mener, det skal ud i det åbne, og derfor kalder vi Illegal! for et kulturmagasin om stoffer,« forklarer magasinets billedredaktør Thomas Pålsson.

illegal_magasin_4.jpg

Narkooplysning i laber kvalitet

Det første, man lægger mærke til, når man får Illegal! Magasin i hånden, er den lækre kvalitet og det smukke layout. Der er nærmest tale om en lille bog med rå, sort-hvide illustrationer.

»Det er vigtigt, at det er et kvalitetsprodukt, så man ikke bare køber det for at lade som om, man ikke giver penge væk – det giver mere værdighed til sælgeren. Der er lagt meget arbejde i både udseende og indhold, men vi var også opmærksomme på, at det ikke skulle ligne et modeblad. Bladet er skabt af engagerede borgere, så designet er valgt for at give et mere råt udtryk, som ikke ligner de kommercielle bladtyper,« fortæller Thomas Pålsson.

Da bladet er et oplysningsprojekt, der rækker ud over salgssituationen på gaden, handler alle artiklerne i Illegal! om kulturen omkring stofmisbrug. Emnerne spænder lige fra dybdegående baggrundsartikler om krigen mod narkotika i USA til helt konkrete forslag, der kan forbedre stofbrugeres vilkår i København. Som en todelt skraldespand, hvor pantjægere slipper for at rode i affald.

illegal_magasin_5.jpg

Viden er ikke forherligelse

Illegal! er illustreret med tegninger og collager – for eksempel er billeder af en rocker og en læge et sted klippet sammen for at illustrere de absurde tvetydigheder i det system, man møder som stofbruger, hvor de, der skal hjælpe, ind i mellem kan få den modsatte funktion.

»Vi ville gerne lave nogle illustrationer, som ligesom teksten har et udråbstegn efter sig – folk skal vågne op, når de ser dem,« siger Thomas Pålsson om collagerne.

Artiklerne kommer løbende ud på hjemmesiden illegalmagasin.dk, hvor der også findes supplerende materiale og en log med nyheder om narkotikakulturen.

»Nytænkning kommer ikke fra politikerne, men fra befolkningen. Vi tænker egentlig meget gammeldags grundtvigiansk, at viden klæder os på, og hos os bliver læseren klædt på til at forholde sig til stoffer. Hvilket ikke er det samme som en forherligelse af stofmisbrug,« siger Michael Lodberg Olsen.

illegal_magasin_2.jpg

Klæd elefanten i rummet af

Den største udfordring for Illegal! er nu at hverve sælgere blandt gadens stofbrugere – et projekt, der rejser sine egne helt specifikke problemer:

»Vi har lavet en Illegal!-t-shirt, og for hver tshirt, der bliver solgt, har vi råd til at give en gratis t-shirt til en af sælgerne. En af dem, der havde fået en t-shirt, kom fem dage senere og bad om en ny, fordi den lugtede. En anden spurgte, hvad den blev solgt for i butikken: Alt bliver simpelthen lavet til penge. Så i stedet for at give dem en lækker sælgertaske til bladene, tænker vi for eksempel på at lave en lille plastikpose i stil med de små poser fra DSB, som stofbrugerne har brugt meget,« fortæller Michael Lodberg Olsen.

Så snart en sælger har tjent penge på at sælge bladet, løber rygtet dog stærkt mellem stofbrugerne, og interessen vokser derfor støt. Michael Lodberg Olsen håber og tror, at der er plads til endnu et gademagasin i København, der kan skabe synlighed på samme måde, som hjemløsebladet Hus Forbi har gjort det:

»Efter mere end 15 år med Hus Forbi kan man nu stå frem og sige ”Jeg er hjemløs”. Det samme er håbet for stofbrugerne – at give dem mere værdighed og anerkendelse som en del af samfundet. Vi er indstillet på, at det bliver et langt sejt træk, for når stofbrugerne tigger, siger de typisk ”Hjælp en hjemløs”. Vi vil gerne klæde den elefant af, som står i rummet, så det bliver muligt at sige ærligt: ”Jeg er afhængig af stoffer”,« siger Michael Lodberg Olsen.

Emner

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling