pixel

Ja tak til 'Portal for Amager'

Trods hård, rektal medfart får 'Portal fra Amager' ikke kritik fra naboerne, og 10 meter høj skulptur er nu på vej op.

portal til amager skulptur

Københavnere har ofte let ved at sige 'nej tak' til nye, fysiske tiltag i byen, der råber lidt for højt.

Derfor kan det måske overraske, at en ti meter høj bronzestatue — som i pressen og på sociale medier er blevet sammenlignet med rektalt sexlegetøj — ikke blev sablet verbalt ned i den netop afsluttede nabohøring.

Men dét er tilfældet med kunstneren Sophia Kalkaus værk 'Portal til Amager', som efter planen skal opsættes på hjørnet af Christmas Møllers Plads — for enden af Christianshavns Torvegade.

Måske gik luften af ballonen efter turen i pressemøllen, eller også havde de amagerkanske borgere andet at tænke på i sommervarmen.

I hvert fald endte Købehavns Kommune med at modtage blot ét høringssvar, der forholder sig kritisk over for det omdiskuterede værks former.

I foråret besluttede de københavnske politikere i Teknik- og Miljøudvalget ellers at udskyde vedtagelsen af bronzeskulpturen for først at foretage en høring af 45 beboere og erhvervsdrivende på dét hjørne, hvor skulpturen efter planen skulle stå.

Disse høringssvar skulle siden indgå i en ny vurdering.

Tager lyset

I alt blot ni svar blev det dog til på de fire uger i juni måned, høringsrunden stod på.

Fem af svarene udtrykker blot bekymring for om skraldespande og cykelstativer på pladsen flyttes, hvis skulpturen opføres. 

Tre svar er skeptiske over for, om skulpturen vil tage lysindfaldet i lejlighederne bagved.

Blot ét enkelt svar er kritisk over for selve skulpturens æstetiske værdi, mens hele tre er positive. 

Forvaltningen endte på den baggrund med at konkludere, at pladsen med sin nytilkomne skulptur vil få et "æstetisk løft", og at stedet som helhed vil "blive tilført en markant identitet".

Derfor gav de tommelen op for, at politikerne kunne godkende opsættelsen af skulpturen.

Socialdemokrater uenige

Med syv politiske stemmer for, og nul imod, i den efterfølgende, politiske behandling i Teknik- og Miljøudvalget, ender historien for så vidt her.

Men Socialdemokratiets tre medlemmer læste ikke høringssvarene på samme måde som embedsfolkene i Teknik- og Miljøforvaltningen og afstod derfor fra at stemme med følgende forklaring:

"Vi undlader at stemme for sagen, da vi er uenige i forvaltningens vurdering og beskrivelse af høringssvarene, og vi klart oplever, at naboerne ikke ønsker skulpturen placeret på den pågældende lokation."

Det ændrer dog ikke på, at skulpturen nu er godkendt og så godt som på vej til Amager.

Indgang til Amager

Den ti meter høje og to meter brede bronzeskulptur er doneret af Ny Carlsberg fonden og bliver placeret i det trafikerede hjørne mellem Amagerbrograde og Vermlandsgade.

Som en markering af 'indgangen' til Amager fra Indre By og Christianshavn skal skulpturen ifølge kunstneren både skabe associationer til Frelser Kirkes forgyldte spir, klokketårnet på Sankt Haakons Kirke og det netværk af rør og kabler, der snor sig under Amagerbrogade.

Både Rådet for Visuel Kunst og Amager Øst og Vest Lokaludvalg har udtrykt stor opbakning til Sophia Kalkaus værk, hvilket også var en medregnet faktor i embedsmændenes anbefaling af projektet. 

Lokaludvalgene mente, at værket ville "bringe æstetisk værdi til selve pladsen og til resten af Amagerbrogade" og at kunstværket kunne blive en seværdighed for bydelen samt "et trækplaster for turister og kunstinteresserede".

Ovenpå Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse af statuen, skal projektet nu blot godkendes af den samlede Borgerrepræsentation for at få endeligt grønt lys til opsættelse. Dét vil med al sandsynlighed være en formssag.  

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling