pixel

100 ubrudte meter facader — og 32 meter højt — i Ørestad

Byggeriet af det store 'Kanalgaarden' er netop sat i gang, og dermed bliver der én tom byggegrund færre i Ørestad Syd.

ørestad, almene boliger, werk

I flere år lå Royal Arena som et noget ensomt og vindblæst event-palads midt i det sydlige Ørestad.

Efterhånden er nabogrundene dog blevet bygget til, og nu er turen kommet til den parkeringsplads, der i dag udfylder arealet mellem arenaen i vest sammen med metrolinjen i øst.

Denne uge begyndte arbejdet med et kommende, 32 meter højt boligkompleks, som om nogle år gerne skulle blive hjem for flere hundrede beboere i mange aldre.

Nyt navn — samme mål

Sidst vi beskrev projektet var navnet 'Generationernes hus'. Dét navn er siden ændret til 'Kanalgaarden', men tanken om mange boliger målrettet forskellige alderstrin og indkomster er stadig den samme.

Således får Kanalgaarden plads til både 47 almene ungdomsboliger og fem små, almene familieboliger. 

De private boliger fylder dog det meste i det ganske store lejlighedskompleks og tæller i alt 213 lejligheder fordelt på 130 ungdomsboliger, 63 familieboliger og 20 lejligheder, der egner sig til seniorer.

Ved at blande forskellige boligformer og indkomster er det ATP Ejendomme og arkitektens erklærede håb at "styrke fællesskabet i Ørestad" og "lade arkitekturen være katalysator for en mere bæredygtig boligform".

Byggeriet gentænker samtidig idéen om at ungdomsboliger blot skal være med, fordi en lokalplanen kræver det, lyder det fra ATP Ejendommes direktør i forbindelse med byggestarten.

De 47 almene ungdomsboliger falder i al fald et tørt sted i København, hvor der ifølge tal fra brancheforeningen 'BL — Danmarks Almene Boliger' bor hele 14 studerende per almene ungdomsbolig i dag.

Langt størstedelen af de såkaldte 'ungdomsboliger' der er opført de senere år er private, og mange af dem har været kritiseret for reelt ikke at være rettet mod ungdommen, men blot være rubriceret som sådan for at omgås kommunale krav om boligstørrelser. Bygherrer kan nemlig ofte hente højere lejepriser pr. kvadratmeter i små boliger — og dermed skabe forøget afkast.

Men i Kanalgaarden kommer altså nu 47 almene ungdomsboliger til — boliger med omkostningsbestemt husleje.  

100 meter lange facadestræk

Mens Kanalgaardens aldersfordeling sigter mod diversitet, kan man måske se arkitekturen som havende lidt mere uniforme mål i sigtekornet.

Det massive L-formede bygningsværk er tegnet af tegnestuen Werk og byder på lange, ubrudte facadestræk i brunlige og grå tegl — afbrudt af spredte altaner. Byggeriet vil byde på omkring 100-meter lange, ubrudte facader — men i en del af stuetagen bliver der dog gjort plads til en ny dagligvarebutik og en café.

Højest bliver huset i sit 90-graders knæk, hvor de to længer møder hinanden i 32 meters højde. Herfra trapper bygningen ned mod henholdvis fire og seks etager.

De kommende beboere vil forhåbentlig blive glade for det inkluderede fællesrum og et stort, grønt gårdrum, hvor græsarealer og bænke skal markere husets indgange.

Med sit kantede, og noget monotone, udtryk vil byggeriet for de fleste formentlig glide relativt let ind blandt de mange andre nyere boligbyggerier i det sydlige Ørestad.

Den nye bygning er trods størrelsen noget mindre iøjnefaldende end hvad Werk eksempelvis har leveret i forbindelse med det kommende Stubkaj-byggeri i Nordhavn.

Omvendt får Kanalgaarden adresse midt mellem Royal Arenas organiske former og en kommende, stor folkeskole med hævede terasser, der samlet set bør give lidt variation i det noget lineal-opmålte bykvarter.

Folkeskolen får desuden offentligt tilgængelige tilbud som svømmehal, idrætshal, taglegeplads og en stor sydvendt trappe, som flyder sammen med pladsen mod Kanalgaarden. 

Så foruden metro og sportsarena får husets kommende beboere altså en hel del tilbud i umiddelbar nærhed, når forventeligt flytter ind i starten af 2025. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling