pixel

Royal Arena får 32 meter højt 'generations­hus' som nabo

Endnu et boligbyggeri, der samler beboere på tværs af generationer, er på vej. Denne gang lige ved siden af Royal Arena.

generationernes hus ved hannemanns alle

Det er topmoderne at samle generationerne under ét meget stort tag.

Forleden kunne vi beskrive vi, hvordan det gamle plejecenter Sølund ved søerne nu skal rives ned for at genopstå som generationshus med plejeboliger, seniorbofællesskab, ungdomsboliger og en børneinstitution.

Kun to uger inden da kunne vi berette, at det sydlige Ørestad også får et boligbyggeri med plads til både ungdoms- og seniorboliger ved navn Generationernes Træhus.

Og når byggeriet af det nye træhus går i gang, skal man ikke bevæge sig mere end en kilometers penge mod nord for at nå hen til en grund, der skal huse endnu et byggeri i generationsgenren.

Det får endda næsten samme navn. Kun de tre bogstaver i Træ er sløjfet: Generationernes Hus.

Det er arkitektfirmaet WERK der står bag de lidt over 17.000 m2, der forventes at stå klar til de første beboere i begyndelsen af 2023.

Når de flytter ind, kommer de til at bo side om side i fire forskellige boligformer tilpasset unge, familier, seniorer og handicappede.

Egen dagligvarebutik og café i stuen

I dag ligger her parkeringspladser, men i fremtiden vil du møde Generationernes Hus på Ørestads Boulevard lige inden Kanalpladsen, der leder op til Royal Arena og forbinder boulevarden med Kalvebod Fælled.

Udover multihallen og Kalvebods natur kommer beboerne også til at bo tæt på shoppingcentret Field's og Øresundsmotorvejen.

De skal heller ikke langt for at klare indkøbene, for en dagligvarebutik vil de kunne finde i bygningens stueetage, hvor der også skal være café. 

Generationernes Hus er en sandfarvet og grålig bygning med to længer, der møder hinanden i en 90-graders vinkel.

Bygningen er højest i knækket med 31 meter fra jord til det flade tag — næsten så højt som Rundetårn. Fra den høje midte trappes bygningen ned med henholdsvis fire og seks etager i de to længer.

Med andre ord: Forestil dig, at du sidder med en L-formet skulptur af LEGO-klodser foran dig. Der er flest klodser oven på hinanden i knækket, færre i siderne. Yderst ude på længen mod Kanalpladsen fjerner du et par brikker mere.

I denne længe er der også fjernet en brik i midten af stueetagen, så der er plads til en port, der leder direkte fra gården og ud på Kanalpladsen.

Ligesom søster-generationshuset mod syd — Generationernes Træhus — får idéerne om fællesskab og mangfoldighed indflydelse på selve udformningen af byggeriet.

Stueetagens dagligvarebutik, café og fortovsborde og stole er til for alle, og i et fællesrum kan beboerne mødes på tværs af generationer.

I gårdrummet vil grønne øer med grønt, græs og bænke både fungere som markering af indgangene og som grønne mødesteder for beboerne.

Nederste etages facade er også en anelse lysere og adskiller sig mod gården ved at gå et hak længere ud end de øvre etager på den længste fløj. Dét skaber en bred fællesterrasse på første sal mod vest, som beboerne kan træde direkte ud på fra deres hovedtrapper.

Vil man gerne have frisk, men mere privat luft, er der altaner til familieboligerne ud mod Kanalpladsen. I ungdomsboligerne skal de unge dog deles om fælles altaner for at styrke det sociale sammenhold blandt dem.

Fællesrum ved skole

Det vil nok ikke være helt forkert at kalde Generationernes Hus for bastant og kantet — et udtryk der understreges af et stramt mønster af rektangulære vinduer indrammet i tegl.

Dermed slutter endnu en massiv bygning sig til et tætbygget område med mange store karéer og lige vejforløb. Blandt de nærmeste naboer finder man Crowne Plazas Copenhagen Towers, Vestas, Novo Nordisk og Rambølls industribygninger.

Men nogenlunde samtidig med Generationernes Hus, forventes nabobyggeriet — en stor folkeskole — at stå færdig.

Skolen har et mere varieret formsprog med flere forskellige bygningskroppe — og i samme byggeri kommer også en svømmehal, idrætshal, café, taglegeplads og en stor, sydvendt trappe, som er tænkt som et mødested.

Det hele vil have offentlig adgang og vil bidrage med noget luft og variation i området.

WERK Arkitekter, der altså står bag udformningen af Generationernes Hus, er i øvrigt grundlagt af Thomas Kock, som tidligere har arbejdet med musemshaven foran SMK

Den relativt nye praksis arbejder for tiden også med et byggeri ned til vandet i Nordhavn og med planerne om at overdække Vesterport banegrav

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling